Sortowanie liczb - metoda krok po kroku

0

Witam,
mam problem z kodem w Pascalu, do sortowania liczb metodą krok po kroku.
Kompiluje się, ale ni jak nie chce działać, nie wiem już gdzie leży błąd, jeżeli ktoś może niech mnie oświeci.

program sort_krok;
uses crt;
var i,j,min,tymczasowa: integer;
    tablica: array[1..5] of integer;
BEGIN
clrscr;
writeln('Podaj liczbe: ');
for i:=1 to 5 do
readln(tablica[i]);

for i:=1 to 5 do begin
min:=tablica[i];
for j:=2 to 5 do begin

                 if min > tablica[j] then begin
                 tymczasowa:=tablica[i];
                 tablica[i]:=tablica[j];
                 tablica[j]:=tymczasowa;
                 end;
                 end;
                 end;
writeln('Posortowane liczby: ');
for i:=1 to 5 do
writeln(tablica[i]);
repeat until keypressed;

END.
 

Proszę o wskazówkę, bo ja już nie wiem.

0
for i:= 1 to 5 do begin               {1}
  min:= tablica[i];
  for j:= 2 to 5 do begin             {2}
    if min > tablica[j] then begin
      min:=                           {3}
      tymczasowa:= tablica[i];
      tablica[i]:= tablica[j];
      tablica[j]:= tymczasowa;
    end;
  end;
end;

{1} - 5 to jest deko za dużo. Jaki jest sens zamiany piątego (ostatniego) elementu ze samym sobą?
{2} - zmienna "j" musi zawsze być większa od zmiennej "i", a w Twoim kodzie jest większa tylko dla i=1. Nie możesz jej przypisać stałej wartości, ale musisz ją uzależnić od zmiennej "i"
{3} - jeżeli jest spełniony warunek, to mamy nowe minimum, które jest równe elementowi tablicy o indeksie... Zgadnij, a jeszcze lepiej wydedukuj i zrozum, dlaczego właśnie tak.

Prosiłeś o wskazówkę, dostałeś nawet 3 :)

PS. Co to jest sortowanie krok po kroku? Wydaje się, że Google nic o nim nie wie.
Poczytaj, będziesz wiedział więcej: http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/alg/003_sort/index.php

0
Zbigniew napisał(a)

Kompiluje się, ale ni jak nie chce działać

znow to samo... jezeli piszsz ze "nie chce dzialac" to napisz DOKŁADNIE jaki jest tego objaw: nie wyswietla nic, sortuje zle, nie sortuje, wyswietla blad, zawiesza sie...?
czesto ludzie pisza "nie działa" a pozniej sie okazuje ze wyrzuca konkretny blad wiele mowiacy o problemie. pamietaj o tym w przyszlosci.

0

@simplex
Dziekuje za wskazowki teraz juz wszystko wiem, dziala jak nalezy. A z tym sortowaniem to tak moj nauczyciel to nazywa, bo babelkowe sortowanie to to nie jest.

@cimak
Wiem, moj blad. Po prostu blednie zalozylem, ze w tak prostym programie jezeli sie kompiluje to moze tylko sortowanie nie dzialac.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1