Przechowywanie liter w C++

0

Chcę aby w moim programie użytkownik miał wybór czy chce pozostać w programie czy go wyłączyć. Gdy aplikacja zapyta się go o to on mógłby wcisnąć t jako tak oraz n jako nie. Niestety nie wiem jak to zrobić na znakach t i n. Dodam tylko że zamiast t i n podstawie 1 i 2 wszystko działa. Zmienienie typu zmiennej (np na char lub string) nic nie daje. Oto fragment mojego kodu.

gora:
char zmienna;
...
std::cin >> zmienna;
if (zmienna == n) break;

else goto gora;

Dziękuję za pomoc ;)

1

'n' i 't'
Czemu ludzie nie myślą. Gdybyś chciał porównać zmienną X ze zmienną Y to jak być napisał?

if (x==y)

A jakbyś chciał porównać zmienną x ze znakiem y to co? Napisałbyś to samo? I kompilator miałby się domyślic o co ci chodziło?
A za to goto w programie powinieneś dostać zakaz programowania. Zapomnij o goto i naucz się używać pętli!

char zmienna;
do{
  //
  std::cin >> zmienna;
}while(zmienna != 'n');
0

Dzięki, nigdy nie używam goto, ale nie mogłem nic wymyślić więc eksperymentowałem. Pętle miałem tylko nie wiedziałem jak przejść na jej początek. Ale już wszystko jasne. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI ;)

0

Nie wiedziałeś jak przejść na początek pętli? Wiesz w ogóle co to jest pętla?

0

Co to jest pętla to wiem, ale podkreślam, że jestem jeszcze początkującym koderem. Nie działało

do
{
....
}while (zmienna == n)

Więc musiałem wypróbować innych możliwości. Do głowy mi nie przyszło, że wystarczyło dać 'n' ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1