Tworzenie pliku w danym formacie.

0

Witam,

chce napisać funkcje która będzie tworzyła plik o nazwie wprowadzanej przez użytkownika, mój kod wygląda tak :

cin>>nazwauzytkownika;
	fstream plik (nazwauzytkownika, ios::app | ios::in | ios::out );

dana funkcja działa, lecz nie wiem co powinienem zmienić aby dany plik był tworzony w formacie txt, co powinienem dodać ?

0

Uwzględnić rozszerzenie pliku w "nazwauzytkownika", czymkolwiek ona jest.

0

to tablica char'ów, jak mam to zrobić?

0
Carlj28 napisał(a)

to tablica char'ów, jak mam to zrobić?

[CIACH!]
dodać na jej końcu ".txt"

0

Albo skorzystać z std::string, i wbudowanych operatorów konkatenacji, po czym z powrotem przerzutować na char*, albo operować na cstringach, np. przy użyciu strcat().

0
blee napisał(a)
Carlj28 napisał(a)

to tablica char'ów, jak mam to zrobić?

[CIACH!]
dodać na jej końcu ".txt"

skoro jesteś taki cwany to powinieneś się domyślić że jak użyje nazwaużytkownika.txt to wskaże błąd BO NIE MA TAKIEJ WARTOŚCI! mogę jedynie zrobić to tak "nazwaużytkownika.txt" ale nie o to mi chodzi bo wtedy plik będzie się nazywał nazwaużytkownika :)

0
Carlj28 napisał(a)

skoro jesteś taki cwany to powinieneś się domyślić że jak użyje nazwaużytkownika.txt to wskaże błąd BO NIE MA TAKIEJ WARTOŚCI! mogę jedynie zrobić to tak "nazwaużytkownika.txt" ale nie o to mi chodzi bo wtedy plik będzie się nazywał nazwaużytkownika :)
ty tak na serio czy sobie ze mnie jaja robisz? Co ty w ogóle robisz w tym dziale? Od takich "problemów" i dla takich ludzi jak ty jest dział newbe :]

ps. dodać ".txt" na końcu tablicy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1