Problem z przechwyceniem wciśniętego klawisza

0

Witam wszystkich.Było już setki razy ... lecz nie wiem jak to rozwiązać.Otóż mam w OnKeyDown takie oto przechwycenie Klawisza Spacji :

procedure TForm2.FormKeyDown(Sender: TObject; var Key: Word;
  Shift: TShiftState);
begin
  if Key = VK_SPACE then showmessage('użyłeś spacji');

end; 

I działa niby wszystko jak należy z jednym ALE... klawisz spacji można użyć tylko raz... później już go nie przechwytuje...

0

uzyj onKeyPress, lub np w timerze sprawdzaj stan klawiszy za pomoca GetKeyState().
wystarczyło poszukac w necie lub samemu poeksperymentowac, a nie ze wszystkim biegac od razu na forum ;/

0
kawi3r napisał(a)

klawisz spacji można użyć tylko raz... później już go nie przechwytuje...
ta, a świstak siedzi i zawija w te sreberka...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1