Arytmetyka Zmiennoprzecinkowa

0

Witam chciał bym stworzyć aplikacje konsolowe , mianowicie dodawanie,odejmowanie,dzielenie i mnożenie na liczbach zmiennoprzecinkowych tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać , wiadomo dodawanie liczb rzeczywistych jest dość proste ponieważ prosisz o liczbe a i b i podaje wynik a nie bardzo wiem jak to zastosować do tego typu wzorów.

Problem jest taki że najpierw trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika.

Dodawanie : x1 ± x2 = M1BE1 + M2BE2 = (M1BE1-E2+ M2)BE2
Dzielenie : x1/x2 = (M1
BE1) / (M2
BE2) = (M1/M2)(BE1 / BE2) = (M1 / M2)BE1-E2
Mnożenie : x1
x2 = (M1
BE1) * (M2BE2) = (M1M2)(BE1BE2) = (M1*M2)*BE1+E2

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace Dodawanie
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("Podaj dowolną liczbę rzeczywistą");
            string liczba1 = Console.ReadLine();
            liczba1 = liczba1.Replace('.', ',');
            double a = double.Parse(liczba1);

            Console.WriteLine("Podaj dowolną liczbę rzeczywistą");
            string liczba2 = Console.ReadLine();
            liczba2 = liczba2.Replace('.', ',');
            double b = double.Parse(liczba2);

            double wynik = a + b;
            Console.WriteLine("Wynik dodawania wynosi " + wynik);
            Console.ReadLine();

        }
    }
}

Na górze jest proste dodawanie liczb rzeczywistych , Czy dużo trzeba zmienić w tym kodzie żeby dojść do rezultatu jaki chce uzyskać i ogólnie jakie kroki na początek trzeba podjąć.

0
liczba1 = liczba1.Replace('.', ',');

A po co to?

malyman napisał(a)

Na górze jest proste dodawanie liczb rzeczywistych , Czy dużo trzeba zmienić w tym kodzie żeby dojść do rezultatu jaki chce uzyskać i ogólnie jakie kroki na początek trzeba podjąć.

Ale z czym masz problem? Z zapisaniem wzorów z początku swojego posta w postaci kodu?

0

ale o co chodzi?
nie możesz dać po prostu wynik = a * b;?
a może nie chodzi ci o liczby zmiennoprzecinkowe, tylko o ułamki zwykłe?

0

No nie do końca wiem jak te wzory przerobić na kod w c# i jakie tu zapytania zadać , zamiast a i b ?. Pytać użytkownika o podanie x1 , x2 , mantysy , podstawę systemu oraz cechę?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1