C# Sortowanie tablicy zawierającej stringi

0

Witam. Mam tablicę zawierającą słowa. Chcę je uporządkować bez znaczenia czy rosnąco czy malejąco. Czy istnieje jakaś funkcja?

1

Array.Sort

0
 Array.Sort(words);
            for (int i = 0; i < words.Length; i++)
            {
                listBox1.Items.Add(words[i]);
            }

Już tak próbowałem. Nie sortuje mi tablicy podaje wyrazy tak jak są jakby w ogóle nie było tego Array.Sort(words);.

0
  string[] tablicaslow = richTextBox1.Text.Split(new char[] { ' ', '"',});
            Array.Sort(tablicaslow);
            foreach (var element in tablicaslow)
                listBox1.Items.Add(element); 

Dobra. Sortuje alfabetycznie (z tym, że w listboxie są wklejane 2 puste miejsca na początku). A jest może jakaś funkcja sortująca według długości łańcucha znaków?

1

można spróbować tak:

Array.Sort<string>(words);
 
0
string[] tablicaslow = richTextBox1.Text.Split(new char[] { ' ', '.', ',', '"', });
            Array.Sort(tablicaslow);
            listBox1.Items.Add("Posortowane alfabetycznie:");
            foreach (var element in tablicaslow)
                listBox1.Items.Add(element);
            Array.Sort<string>(tablicaslow);
            listBox1.Items.Add(" ");
            listBox1.Items.Add("Posortowane rosnąco:");
            foreach (var element in tablicaslow)
                listBox1.Items.Add(element);

Wypisuje coś takiego:
"Posortowane alfabetycznie:
//10 wolnych linijek
//wypisuje słowa"
Może użyć StringSplitOptions.RemoveEmptyEntries? Tylko jak?

1
jakistampan napisał(a)

Może użyć StringSplitOptions.RemoveEmptyEntries? Tylko jak?

Grzesiu, czytaj moje posty, tu masz przykład jak używać Split:
http://4programmers.net/Forum/Newbie/118753-jak_wyswietlic_ilosc_zliczonych_juz_linijek_w_richtextboxie?p=809886#id809886

0

Ok juz mam. Szukany kod to:

 string[] tablicaslow = richTextBox1.Text.Split(new char[] { ' ', '.', ',', '"', }, StringSplitOptions.RemoveEmptyEntries);

BTW: forum jest po to by pomagać newbie.

0
jakistampan napisał(a)

BTW: forum jest po to by pomagać newbie.

A co my niby robimy pisząc ci kod? ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1