Gdzie wstawić znak "\n"?

0

Witam!
Mój program powinien definiować funkcję wyświetlającą tekst "Usmiech!" jeden raz i wywoływać ją tyle razy, ile jest to potrzebne. Wyświetlany tekst powinien wyglądać następująco:

Usmiech!Usmiech!Usmiech!
Usmiech!Usmiech!
Usmiech!

Napisałem taki kod:

#include <stdio.h>

int main(void)

{
lokaj();
lokaj();
lokaj();
lokaj();
lokaj();
lokaj();
getchar();
return 0;
}
lokaj(void)
{
printf("Usmiech!");
}
 

Problem polega na tym, że tekst wyświetlany jest w jednej lini i nie wiem jak wstawić "\n" żeby kompilator uznał to za poprawne, i żeby test wyświetlony był 3 linijkach. Może mi ktoś z tym pomóc?

0

może napisz jeszcze funkcje enter

enter(void)
{
printf("\n");
}

a później

lokaj();
lokaj();
lokaj();
enter();
lokaj();
lokaj();
enter();
lokaj();

xD

2

A jakie w ogóle jest polecenie? Skąd wiadomo ile wiadomości ma być w linii>
Chodzi o coś takiego:

#include <stdio.h>

void lokaj();
void wypisz(int);

int main()
{
  wypisz(3); //3 linie
  getchar();
  return 0;
}
void wypisz(int ile)
{
  if(ile>0)
  {
    for(int i=0;i<ile;i++)
    {
      lokaj();
    }
    printf("\n");
  wypisz(ile-1);
  }
}

void lokaj()
{
  printf("Usmiech!");
}
0

Shalom to co napisałeś jest dla mnie trochę zbyt skomplikowane... Dopiero zaczym się uczyć i znam do tej pory tylko include, main, printf i lokaj... A treść zadania brzmi:
Napisz program, który powinien definiować funkcję wyświetlającą tekst "Usmiech!" jeden raz i wywoływać ją tyle razy, ile jest to potrzebne. Wyświetlany tekst powinien wyglądać następująco:

Usmiech!Usmiech!Usmiech!
Usmiech!Usmiech!
Usmiech!

Jest to zadanie z książki "Szkoła programowania. Język C". Do ćwiczeń nie ma odpowiedzi więc nie mogę tego sprawdzić.

1
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void usmiech(void);

int main(void)
{
    usmiech();usmiech();usmiech(); printf("\n");
    usmiech();usmiech(); printf("\n");
    usmiech(); printf("\n");
}

void usmiech(void)
{
    printf("Usmiech!");
}

Powinno komuś pomóc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1