Nie wykrywalny błąd

0

Witajcie (blebleble , nie będę wam zanudzał.).

Napisałem pewien kod ale za każdym razem wyskakuje błąd PHP. A ja do kurny blaszki nie wiem w czym rzecz.

Błąd
Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /virtual/r/i/riktelner.ugu.pl/mail.php on line 7

Kod PHP

<?php

require_once("connect.php");

$mynick =$_POST[username]

$query=mysql_query ("SELECT `id` FROM `members` WHERE `username` = $mynick");

?>

I takie mini pytanko , czy można mi stworzyć folder inc (patrz na silnik MyBB) , nie chce podpaść w jakiejś chwili.

2
  1. Nie masz średnika po $_POST[username]. Przez to dostajesz, że zmienna ($query) jest nieoczekiwana (unexpected T_VARIABLE),
  2. Zmień sobie $_POST[username] na $_POST['username'], bo teraz to jeszcze powinieneś dostawać E_NOTICE, że username nie jest stałą.
  3. Poczytaj kiedyś o SQL injection, twój kod jest dość niebezpieczny.
  4. Wolno ci wszystko, możesz tworzyć foldery jakie chcesz, nie rozumiem pytania :-)
0

Popierwsze dziękuję za całkowitą poprawną i szybką odpowiedź.

Z folderem ochodzi mi o to czy mogę utworzyć folder inc , gdyż w silniku forum MyBB też znajduje się taki folder lecz nie widziałem go jeszcze nigdzie.

[hr]
Najnowszy kod :

<?php

require_once("connect.php");

$mynick = $_POST['username'];

$query=mysql_query ("SELECT `id` FROM `members` WHERE `username` = $mynick");

?>

Tym razem całej strony nie ma :(. Na stronie na której hostuje swoje pliki są również reklamy. Teraz jedyne co widać to biała prostokątna "plama" pulpitowa :).

1

"Szczelam" - brak apostrofów otaczających $mynick...
To chyba już tobie pisałem o mysql_error()... (nie, nie tobie...)

0

" ani ' nie reaguje.

" wyskakuje error o T_VARIABLE (czy jakoś tak)
' stan zostaje jaki był.

1

a jesteś pewien, że połączenie z bazą jest ok. Oraz czy tabela members istnieje. a w ogóle to: http://php.net/manual/en/function.mysql-error.php

1

Tak w ogóle to nawet jeśli zapytanie się powiedzie przecież nic nie robisz z wynikiem...

0

Ech nie mogę... To tylko część kodu. Dałem jego otwarcie i zamknięcie abyście nie myśleli o "nie-kłopocie" tylko o kłopocie.

2xup Jestem
UP i tak nie wiem jak to wmontować TERAZ w ten kod :|

1

Jeśli się pojawia pusta strona - masz gdzieś błąd PHP. Uruchom to na jakimś serwerze do testów, gdzie jest ustawione display_errors na 1 i error_reporting przynajmniej na E_ALL i powinieneś dojść gdzie jest problem, bo pewnie przestawić tych ustawień na ugu się nie da.

0

Hostuje na XAMPPie na localhoście. Zaraz zmienię z 0 na 1 (jak jest 0). I podam błąd (o ile wyskoczy).

@edit : Wcześniej hostowałem na ugu.pl ale teraz mi się znudził wolny internet więc zainstalowałem XAMPPa ale to niczego nie zmieniło oprócz adresu strony i reklamy.

Uno

; display_errors
;   Default Value: On
;   Development Value: On
;   Production Value: On

Duo

; error_reporting
;   Default Value: E_ALL & ~E_NOTICE
;   Development Value: E_ALL | E_STRICT
;   Production Value: E_ALL & ~E_DEPRECATED

Niby wszystko jest to co kazałeś...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0