Największa suma wśród wszystkich liczb w tablicy

0

Mam dwuwymiarową tablicę

N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7
0 5 8 11 14 17 18
0 4 15 15 15 15 16

jak policzyć maksymalną sumę z tej tablicy, ma byc to maksymalna suma 2 liczb z kompletnie różnych komórek.
Jak się do tego zabrać w C++
potrafie tylko napisac jak znalezc naksymalna sume z komorek polozonych nad soba

 
for (j=1;j<2;j++)    //wiersz
  {
    for(i=0;i<7;i++)    //kolumna 1 i 2
    {
        suma=tablica[j][i]+tablica[j+1][i];
       if(i+i<=6 && suma>temp)
       {
          max=suma;
       }
    }
  }
   Form1->Memo1->Lines->Add(max);  
0

A nie prościej byłoby po prostu odnaleźć dwie największe liczby w tablicy i je zsumować?

0
krupnick napisał(a)

A nie prościej byłoby po prostu odnaleźć dwie największe liczby w tablicy i je zsumować?

właśnie edytowałem post, musi byc spełniony jeszcze jeden warunek tj, jeżeli 1 liczba jest z 4 kolumny to druga liczba musi byc maksymalnie z kolumny 2 suma indeksów musi być <=6
poprawnym rozwiązaniem jest więc suma liczb N3(15) + N5(14) = 29
tylko jak tu napisać taki algorytm który liczy pokolei sumy wszystkich elementów tablicy ze sobą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1