Problem z dodaniem serwera Tomcat do Eclipse

2011-09-22 10:34
0

Witam, tak jak w temacie. Pobrałem ze strony Eclipse wersję "Eclipse IDE for Java EE Developers"
Zainstalowałem Tomcat'a uruchomiłem go i na koniec, chcę go dodać do Eclipse, ale wszędzie pisze,
Windows->Preferences->Serwers i tam go dodać, ale tam nie ma zakładki Serwers, czy w nowszej wersji została gdzieś przeniesiona, czy ja coś muszę doinstalować?

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-09-22 19:08

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 21:22
0

Ja w swoim Indigo mam Window->Preferences->Server->Runtime Environments. Calkiem możliwe że to się pojawi jak zainstalujesz wtyczki typu "Web developement tools".


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2012-12-11 12:07
0

Na swojej maszynie mam Ubuntu 11.04, zainstalowany Tomcat 6, IDE to Eclipse 4.2.1, mam zainstalowane dodatki Java WEB i Java EE. Dodatkowo doinstalowałem dodatki JST Server Adapters i JST Server Adapters Extensions.
W menu Window->Preferences->Server->Runtime Environments dodaję Apache Tomcat v6.0 (podaję ścieżkę: /usr/share/tomcat6). Eclipse akceptuje te ustawienia.
Robię wg. tutka pierwszy projekt J2EE Hello World!
Kiedy próbuję uruchomić projekt Run->Run as->Run on server nie mogę zaznaczyć opcji "Choose an existing server", mogę jedynie manualnie definiować nowy serwer.

Pozostało 580 znaków

2012-12-11 16:48
0

@Albaniusz to zdefiniuj nowy serwer :P Bo samo dodanie go w runtime-environments nie wystarczy ;) Kliknij dodawanie nowego serwera i tam będziesz mógł wybrać ten który wcześniej dodałeś.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2012-12-11 17:39
0

Dodanie nowego serwera mi właśnie nie idzie, po wybraniu opcji Tomcat6 mam niewypełnione pole Server Name (wszystkie inne wersje Tomcat wyglądają OK)

Screenshot-New Server .png

Odpuszczę sobie tego Tomcata z repozytorium debiana, zainstaluję Tomcat7.

wyrzuciłem Tomcat6, zainstalowałem Tomcat7 wg. tutka: http://orkus.wordpress.com/20[...]all-tomcat-7-on-debian-lenny/

Ok,posunałem się krok naprzód, ale natrafiłem na kolejny "problem". Kiedy uruchamiając projekt "Hello World!" klikam Run -> Run as -> Run on Server dostaję komunikat:

Several ports (8005, 8080, 8009) required by Tomcat v7.0 Server at localhost are already in use. The server may already be running in another process, or a system process may be using the port. To start this server you will need to stop the other process or change the port number(s).

Czy Eclipse dla uruchomienia tego projektu uruchamia instancję serwera Tomcat, co wywołuje kolizje z już stojącym Tomcatem zajmującym te porty, bo uruchomił się przy starcie systemu? Jeśli tak, to w jaki sposób zmusić Eclipse, żeby korzystał z tego już stojącego.

edytowany 1x, ostatnio: Albaniusz, 2012-12-11 18:27
nie pisz postów jeden za drugim - użyj opcji edytuj i oddziel dodana treść na przykład za pomocą ======== - Koziołek 2013-09-03 08:44
Koziołek też nie zauważył, że temat stary :P - Swr 2013-09-03 09:48

Pozostało 580 znaków

2012-12-12 10:15
0

A jaki to by miało sens? Przecież cała zabawa polega na tym że możesz startowć i stopować serwer z poziomu eclipse i odpalać go sobie w trybie debug ;]


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2012-12-12 10:40
0

Ok, wychodzi mi teraz podejście PHP/Apache chodzący w tle :)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0