Problem z plikami INI.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 22:13
0

Otóż taki kod napisałem, i niby działa.

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var INI: TINIFile;
    I: Integer;
begin
 INI := TINIFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'names.ini');
 try
   for I := 1 to Ile do  //W zmiennej Ile przechowuję ilość dynamicznie tworzonych editów i labelów
     INI.WriteString('Sekcja1', TEdit(FindComponent('edt' + IntToStr(Ile))).Text,  TLabel(FindComponent('lbl' + IntToStr(Ile))).Caption);
 finally
   INI.Free;
 end;
end;

Ale plik INI wygląda tak

[Sekcja1]
TrescEdita9=TrescLabela9

Nawet gdybym miał z 10 tych editów, i tak do pliku zapisze się tylko jeden ostatni.


char mander; bool basaur;

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 22:25
0

Zamiast pomyśleć co należy poprawić od razu piszesz na forum ;/ W sumie po to ono jest, ale nie zmienia to faktu, że należy myśleć i patrzeć co się robi szczegółnie w tak krótkim kodzie. Przyjrzyj się dokładnie co masz w pętli, to znajdziesz błąd. Bo w obecnym zapisie pętla jest zbędna.


edytowany 2x, ostatnio: olesio, 2011-07-20 22:28
A, racja... nie powinno być Ile, tylko I. Dzięki :) - TomRiddle 2011-07-20 22:26

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 01:42
0

Tak się zastanawiam, bo widzę drugi temat o ini dzisiaj. Przy tworzeniu projektów(profesjonalnych, a nie kalkulatorów) nadal używa się ini? Jeżeli tak to czy obsługa funkcjami winapi czy własne parsery? Imho korzystanie w tym wypadku z winapi to nie jest najlepszy pomysł(choćby dlatego, że ms zostawił obsługę ini ze względów historycznych).


... a jeśli własny parser, to już lepiej .ini lub coś podobnego niż .xml - jest czytelniej i lepiej się ręcznie edytuje. - Azarien 2011-07-21 08:35
no i łatwiej taki parser napisać - byku_guzio 2011-07-21 08:45
Jeżeli tworzysz projekt portable to bez ini się nie da. - pelsta 2011-07-21 08:48
Pewno że się korzysta. W VBA czytasz ini tak samo jak rejestr systemowy. - aurel 2011-07-21 10:58
A tak off-top, co to znaczy "Imho"? - TomRiddle 2011-07-21 20:57
In my humble opinion - Moim skromnym zdaniem - byku_guzio 2011-07-21 20:59

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0