java - pytanie o warunek

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 16:03
adekk
0

Witajcie, napisałem sobie nastepujący mały programik.


package Emerytura;

import java.text.NumberFormat;

public class Emerytura {

    public static void main(String[] args) {

        int depozyt = 1000;
        double stopa =0.05;
        double bank = 0;

        int start = 25; //rok życia w którym rozpoczynamy oszczedzanie
        int stop = 65; //rok życia w korym przechodzimy na emeryturę
        int i = 1;
        NumberFormat formator = NumberFormat.getNumberInstance();
        formator.setMaximumFractionDigits(2);

        while (start <= stop) {

            bank = (bank +depozyt)+ stopa*(bank+depozyt);
            String s = formator.format(bank);

                    System.out.println();
                    System.out.println(i+ " wpłata");
                    System.out.println(start + "  rok życia");

                    System.out.println("Stan konta "+ s + " zł");
                    start++;
                    i++;
        }

    }

}

chcialbym abyscie powiedzieli mi jak rozwiazać taki problem że:

w momencie pierwszej wpłaty aby byl stan konta = 1000 a nie 1050zł ponieważ w pierwszym roku jeszcze odsetki sie nie liczą. Jak temu zaradzić aby dopiero od wplaty liczyly sie odsetki ?

Dzieki pozdrawiam

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 16:18
0

zrób sobie start++ przed tą pętlą?

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 16:56
szypxx
0

Pomnóż to sobie razy co najmniej trzy (tyle oddajesz tym synom marnotrawnym) bo właśnie tyle powinieneś mieć :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0