Wyszukiwanie w kolumnie wartości większej niż zadana

0

Mam w Excelu kolumnę B z godzinami i chciałbym w innej kolumnie dla każdej godziny z kolumny B obliczyć różnicę między nią i następną godziną większą od niej.
Na razie wydumałem takie coś:
=INDEKS(B2:$B$30;PODAJ.POZYCJĘ(B2;B2:$B$30;-1);1)
(B2 będzie się zmieniało w kolejnych wierszach)
Problem w tym, że parametr -1 funkcji PODAJ.POZYCJĘ oznacza wartość większą lub równą, a wartości w kolumnie B mogą się powtarzać. Nie widzę parametru tylko dla wartości większej, ktoś wie jak to zrobić?

0
  1. Co chcesz obliczyć dla największej godziny w kolumnie B?
  2. Zamień może (w swojej formule) B2 na B2+bardzo_mały_czas.
0
  1. Nic, nie ma następnego wiersza, więc nie mam co liczyć.
  2. No tak, to powinno pomóc. Próbuję, zrobiłem coś takiego:
    CZAS(GODZINA(B2); MINUTA(B2) +1; 0)
    Ale PODAJ.POZYCJE tego nie rozumie.

W kolumnie B mam takie wartości:
00:05:00
02:05:00
09:15:00
09:15:00
09:15:00
09:30:00
11:30:00
13:00:00
14:00:00
14:00:00
14:00:00
14:00:00
14:00:00
14:00:00
14:00:00
14:30:00
15:30:00
18:30:00
19:30:00
19:30:00
19:30:00
19:30:00
19:30:00
21:20:00
21:20:00
21:20:00
23:15:00

i formuła

=INDEKS(B3:$B$30;PODAJ.POZYCJĘ(CZAS(GODZINA(B2); MINUTA(B2) +1; 0);B3:$B$30;-1);1)

dla 00:05:00 pokazuje 23:15:00, zaś dla innych wartości albo to samo albo często N/D.

1

Użyj może Calca, wkleiłem Twoje czasy do kolumny B(od B1), wpisałem do C1 formułę =PODAJ.POZYCJĘ(B1;B1:B$17;-1), przekopiowałem,
do D1 wpisałem formułę ==INDEKS(B1:B$28;C1+1;1), przekopiowałem, dostałem takie coś:
1 02:05:00
1 09:15:00
3 09:30:00
2 09:30:00
1 09:30:00
1 11:30:00
1 13:00:00
1 14:00:00
7 14:30:00
6 14:30:00
5 14:30:00
4 14:30:00
3 14:30:00
2 14:30:00
1 14:30:00
1 15:30:00
1 18:30:00
1 19:30:00
5 21:20:00
4 21:20:00
3 21:20:00
2 21:20:00
1 21:20:00
3 23:15:00
2 23:15:00
1 23:15:00
1 0
W kolumnie D jest najbliższa większa godzina.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1