Label zapisanie do pliku .php

0

A więc przejdę od razu do rzeczy. Jest Label w nim jakiś skrypt php lub html obok button po naciśnięciu ma nam się zapisać pliczek .php na pulpicie lub na partycji C.

1

a gdzie pytanie? Skoro ma się zapisać, to niech się zapisze.

2
var
  SL : TStringList;
begin
  SL := TStringList.Create;
  SL.Text := Label1.Caption;
  SL.SaveToFile('C:\czy_gdzie_tam_chcesz_zapisac_plik.php');
  SL.Free;
end;

O to chodzi? Tylko dlaczego Label do przechowywania oraz wyświetlenia większej ilości tekstu, są do tego inne - lepiej nadające się komponenty.

0

Albo po prostu trzymaj ten tekst w TMemo i

Memo1.Lines.SaveToFile('C:\Gdzies_Tam.php');
0

Dzięki wszystko ładnie zapisuje, lecz, gdy wklejam kod php zapisuje mi tylko jego część, a dokładniej jedną linijkę kodu.

"TomRiddle" do Memo już próbowałem, lecz nie da się do niego tekstu php html wkleić.

0
spreqq napisał(a)

Dzięki wszystko ładnie zapisuje, lecz, gdy wklejam kod php zapisuje mi tylko jego część, a dokładniej jedną linijkę kodu.

"TomRiddle" do Memo już próbowałem, lecz nie da się do niego tekstu php html wkleić.

Jak to nie? Wyłączasz opcję "word wrap" we właściwościach Memo i będziesz miał kod w identycznej formie, w jakiej wkleiłeś.

0

Bo jeżeli wklejasz string to nie do

Memo1.Lines;

tylko Memo1.Text;

0

Mi chodzi o to, że po uruchomieniu programu ma być już tam skrypt PHP + Button, który wywołuje zapisanie tego skryptu PHP.

0

To dołącz ten kod jako plik do zasobów - poczytaj to: http://www.lukas-home-page.ovh.org/artykuly/delphi-zasoby.php i może jeszcze to: http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Zasoby_w_EXE - TResourceStream ma również metodę SaveToFile. Natomiast TMemo i inne tego komponenty mają metody LoadFromStream dla swojej zawartości czyli na przykład Lines.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1