Object Label przed Object Panel

2011-06-27 23:36

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam
mam taki troche zagmatwany problem, a mianowicie troche sie juz nabawiłem w zmianach, aby doprowadzić do wyciągnięcia Label tak żeby znajdował sie na panelu, a nie pod nim
i jak na razie niestety jeszcze do tego nie doszedlem;/

mam nadzieje ze problem zostanie szybko rozwiązany przy waszej pomocy:)

edytowany 1x, ostatnio: pewi, 2011-06-27 23:39

Pozostało 580 znaków

2011-06-27 23:46
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 tygodnie temu

Lokalizacja: Szczecin

1

A to jakiś problem żeby Label byl na panelu? Jeżeli jest tworzony dynamicznie to jeśli jego Parentem będzie ten Panel to Label będzie jego "dzieckiem", więc nie widzę problemów. Napisz szerzej co chcesz osiągnąć. Bo ja umieściłem w Design Time Labela na Panelu i pod Button dałem kod: ShowMessage(Label1.Parent.ClassName); i wyświetliło mi TPanel.


Pozostało 580 znaków

2011-06-27 23:52

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

mam stworzony juz caly program... i wszystkie objekty sa class'y Tform1

teraz jedyne co mi pozostało to zmienić cos w ustawieniachw object inspector tak aby Label1 znajdował się na panelu(ktory jest 1/2 formularza)..ale jak przenosze label na panel to chowa sie za nim

Pozostało 580 znaków

2011-06-28 00:21
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 tygodnie temu

Lokalizacja: Szczecin

Dziwne, wytnij Label do schowka i wklej go może na Panel wybierając polecenie Edit -> Paste z Menu pod prawym przyciskiem myszy klikniętym na panelu. Ewentualnie przy widocznej formatce Alt+F12 i wytnij oraz wklej "kod" opisujący Label w blok Panelu, na przykład tak:

  object Panel1: TPanel
    Left = 72
    Top = 128
    Width = 337
    Height = 249
    Caption = 'Panel1'
    TabOrder = 0
    object Label1: TLabel
      Left = 24
      Top = 24
      Width = 32
      Height = 13
      Caption = 'Label1'
    end
  end

Pozostało 580 znaków

2011-06-28 00:48

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

ehh ale zem nie pomyslal

od razu moglem wpakowac label pod rodzica panel:p

thx za pomoc
temat do zamkniecia:p

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0