Funkcja do pobierania lokalizacji programu

2011-06-22 18:39
0

Witam, moje pytanie brzmi Jakiej funkcji użyć aby pobrać lokalizację programu ?
Chodzi mi oto aby program po włączeniu pobierał swoja lokalizację.
np. Włączam program.exe pobiera on swoją lokalizację np "C:\programy\program.exe" i ja wyświetla.
proszę o pomoc

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-06-23 12:09

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 18:58
szukaj...
0

Pobijasz rekord ilości założonych wątków? Każdy Twój problem można rozwiązać korzystając z dokumentacji, google lub czytając kod i komunikaty błędów ze zrozumieniem, dlaczego ze wszystkim od razu na forum przylatujesz? W C++, używając WINAPI, GetModuleHandle + GetModuleFileName, w C++/CLI Process::GetCurrentProcess()->MainModule->FileName.

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 21:59
0
String^ path = ExtractFilePath(ParamStr(0));

Co robię źle?
error:

error C3861: 'ExtractFilePath': identifier not found
error C3861: 'ParamStr': identifier not found

Juz sam nie wiem ;/

edytowany 3x, ostatnio: piotrek11737, 2011-06-22 22:19

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 22:20
szukaj...
0

Kod nie działa bo jest przeznaczony dla Borland C++ Buildera. Przecież dostałeś odpowiedź, czego nie rozumiesz? Tak trudno wcisnąć F1 albo wstawić po prawej stronie =?

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 22:25
0

Próbowałem ale mi nie wychodzi....
Chcę zobaczyć TYLKO PRZYKŁAD PRZYPISANIA SCIEZKI DO ZMIENNEJ.
Przypominam że korzystam z Visual C++ 2010

Pokaż mi przykład przypisania ścieżki programu do zmiennej za pomocą Process::GetCurrentProcess()->MainModule->FileName :)

EDIT:
A tą funkcja by się nie dało?

string file = Application->ExecutablePath;
edytowany 3x, ostatnio: piotrek11737, 2011-06-22 22:37

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 22:37
szukaj...
0

Gdybyś wcisnął F1 to byś wiedział, że Process znajduje się w przestrzeni nazw System::Diagnostics.

using namespace System::Diagnostics;
...
String ^fileName = Process::GetCurrentProcess()->MainModule->FileName;

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 22:41
0

No tak działa ;) Wielkie Dzięki, ale ja chciałem samą ścieżkę bez nazwy pliku.exe ;(
Dasz rade to jakoś szybko zedytować :)

Edit:
Wiesz zamiast scieżki:

"C:\folder1\folder2\programy\program.exe"

chciałbym ścieżkę

"C:\folder1\folder2\programy\"

Wiem, że mogę to wyciąć ale na pewno jest jakaś specjalna funkcja do otrzymywania samej lokalizacji bez exe
Przy uzyciu tego:

String^ fileName = Path::GetDirectoryName(Process::GetCurrentProcess()->MainModule->FileName);(

wywala:

 error C2653: 'Path' : is not a class or namespace name
error C3861: 'GetDirectoryName': identifier not found
edytowany 3x, ostatnio: piotrek11737, 2011-06-22 22:52

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 23:03
using namespace System::IO;

patrz do helpa co gdzie leży…

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2011-06-22 23:04

Pozostało 580 znaków

2011-06-22 23:22
0

Dzięki ;)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0