Przejście to zakładki na oknie ustawień

0

Witam
Mam na drugiej formie okno ustawień chciałbym po naciśnięciu przycisku w MainMenu przejść od razu do konkretnej zakładki na drugiej formie, ale niestety nie wychodzi próbuję w ten sposób:

Form2->PageControl1->TabSheet3->Show();

Zwracany błąd:
[C++ Error] Forma.cpp(53): E2316 'TabSheet3' is not a member of 'TPageControl'

0

Form2->Show();
Form2->PageControl1->ActivePage=TabSheet3;

0

[C++ Error] Forma.cpp(54): E2451 Undefined symbol 'TabSheet3'
Jak coś z BCB korzystam

0

No to sprawdź jak ona u ciebie się nazywa, wróżką nie jestem ale twój kod właśnie taką nazwę sugerował.
Jeżeli jest to z metody innej formy to trzeba adresacje zacząć od Form2
Form2->NazwaTwegoTabPageNaFormie2;

0

Jest dokładnie tak jak napisałem. Form2, PageControl1, TabSheet3.
Wpisałem dokładnie tak jak podałeś bo się wszystkie nazwy zgadzają.

0

Kurka dopóki gotowca nie wkleisz to nic nie rozumieją, czy to norma, czy tylko na tym forum tak jest?
następujący ciąg znaków:
Form2->
wklej po znaku:

W wyniku czego powinno ci wyjść:
Form2->PageControl1->ActivePage=Form2->TabSheet3;
Bo skoro nie zadziałało to prawdopodobnie wywołujesz to nie z metody Form2, zaś nazwa TabSheet3 jest składową klasy TForm2 której obiektem jest Form2 więc bezpośrednio podać samą nazwę TabSheet3 możesz wyłącznie w metodach klasy TForm2.

0

Dobra działa jak należy, zawsze trochę więcej wiedzy na inne kontrolki. dz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1