kasowanie wybranego elementu tablicy

0

Witam, proszę o pomoc przy następującym programie. A mianowicie mam napisać tablicę 3 wymiarową dynamiczną typu rzeczywistego, kasowanie wybranego elementu.

program jakis;
uses crt;
const ile=20;
var tab : array[1..ile,1..ile,1..ile] of integer;
  a,b,c,ile1,ile2,ile3,:integer;
begin
  clrscr;
writeln('deklaracja tej tablicy');
write('podaj ilosc elementow: ');
readln(ile1);
write('podaj ilosc elementow: ');
readln(ile2);
write('podaj ilosc elementow: ');
readln(ile3);
  for a:=1 to ile1 do
begin
  for b:=1 to ile2 do
begin
  for c:=1 to ile3 do
begin
   write('podaj wartosc elementu: ');
   readln(tab[a,b,c]);
  end;
  end;
  end;
  for a:=1 to ile1 do
begin
for b:=1 to ile2 do
begin
for c:=1 to ile3 do
begin
   writeln('wartosc elementu tablicy: ',tab[a,b,c]);
   end;
   end;
   end;
  readln;
 end.

Jakie komendy trzeba wprowadzić, by skasować wybrany element tablicy ?

0

Tablica miała mieć elementy typu rzeczywistego to dlaczego deklarujesz Integer?
Co to znaczy "skasować wybrany element tablicy"? Chodzi Ci o wyzerowanie?

0
pelsta napisał(a)

Tablica miała mieć elementy typu rzeczywistego to dlaczego deklarujesz Integer?
Co to znaczy "skasować wybrany element tablicy"? Chodzi Ci o wyzerowanie?

Nie wiem, zawsze pisze integer. Myślę że chodzi o wyzerowanie, ale jak to zrobić ?

1
//a,b,c - współrzędne wybranego do wyzerowania elementu
a:=2;
b:=3;
c:=1;
tab[a,b,c]:=0;
//albo wprost
tab[2,3,1]:=0;
0

No myślę że to jest to ale okaże się na lekcji. Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zadania. Dobrze że tutaj są jeszcze dobrzy ludzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1