Zapis do pliku bez zamykania go

0

Witam

W C# chce zapisywać tekst do pliku, ale nie zamykać go, żeby za pomocą innego programu po chwili z niego odczytać te zapisane dane.
do zapisu i odczytu korzystam ze strumieni:
streamreader
streamwriter

zapisuje tak:
StreamWriter sws = new StreamWriter(fss, Encoding.UTF8);
sws.WriteLine("1 0 0");
sws.Close();
Wszystko działa, ale czy jest możliwość zapisywania, bez komendy sws.Close()
żeby nie zamykać tego pliku??

z góry dzięki za pomoc

0

co to znaczy „nie zamykać pliku”? nie musisz go zamykać OD RAZU, możesz zapisywać do niego nawet po długim czasie. zamknij jak będziesz gotów ;-)

0

Nie jestem pewien czy po WriteLine zmiany w pliku pojawiają się natychmiast. Czasami w takich sytuacjach przydatna bywa metoda Flush.

0

żeby za pomocą innego programu po chwili z niego odczytać te zapisane dane
są lepsze sposoby na komunikację międzyprocesową.

0
somekind napisał(a)

Nie jestem pewien czy po WriteLine zmiany w pliku pojawiają się natychmiast. Czasami w takich sytuacjach przydatna bywa metoda Flush.

Chyba właśnie o to mi chodziło. Żeby zmiany w pliku pojawiły się natychmiast.
Czy metoda "Flush" bardzo opóźnia działanie programu?

0

Flush dokonuje zapisu do pliku, co nie konieczne robi Write.
Write to robi dopiero kiedy ma za dużo w buforze nazbierano, wtedy sam wywołuje tego Flush'a.
W sumie będzie nieco wolniej, ale opóźnienia bardziej równomiernie rozłożą się w czasie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1