Przechwytywanie wykonywanych operacji

0

Witam, mam następujący problem: w programie typu notatnik chciałbym zapamiętać sekwencję wykonywanych działań na tekście. Przykładowo gdy zmieniam czcionkę i kolor, chciałbym zapisać te zadania w postaci pliku aby móc je później wielokrotnie wykorzystywać. Jakich narzędzi mam do tego użyć??

0

AutoHotkey?

0

A gdzie mogę to znaleźć??

0

W Google.

0

Szukałem, ale z tego co widzę jest to już osobny program. Chodzi mi o to aby funkcję tego programu mieć w swoim notatniku. Jest jakaś możliwość połączenia??

0

Podchwytliwe pytanie chciał sprawdzić czy jesteśmy informatykami.... ja nabrać się nie dałem w notatniku nie da się zmienić koloru czcionki!

A tak na serio to :

<to> Chyba wiem o co chodzi.

Chyba chodzi ci o założenie HOOK`a na notatnik nie wiem jak to wykonac w C# ale w C++ możesz znaleźć dużo opisów o tym.

miedzy innymi niestety ENG
http://www.moddb.com/tutorials/function-hooking

wyłapać poszczególne funkcje które tam przelatują i dodawać do pliku tekstowego

</to>
0

W napisanym przeze mnie notatniku można zmienić kolor czcionki :)
Nikogo nie chciałem sprawdzać :)
Poprzednik dobrze mnie zrozumiał, chce aby w moim programie była możliwość tworzenia tak jakby makr.
Chce przechwycić wykonane operacje i zapisać je do pliku aby później odpalić taki plik "a'la makro" i za jednym
zamachem wykonać te zapisane w nim działania na tekście. Wie może ktoś czy w c# da się coś takiego stworzyć??

0

Chcesz pwoiedziec ze zrobiłes program typu notatnik i chcesz dorobic mu makro ale nie wiesz jak ?

OMFG serio....

Czemu nie zapiszesz kolejnych poeracji w pliku np:

Zmaina czcionki.
Zmiana Koloru.
Kopiowanie Tekstu z...do... .

a w programie dac wczytywanie z pliku Txt poczym mozna używac normalnie if`ów w odniesieniu do linijek z naszego pliku textowego.

0

Dokładnie o to mi chodzi. Kolega zrozumiał mnie w zupełności. A mógłbyś mi powiedzieć jakich instrukcji do tego użyć? Bądź wrzucić jakiś przykładowy kod??

0

Umiałby ktoś mi doradzić jak to zrobić ??

0

Ale co? Przecież @konserwa już Ci napisał co trzeba zrobić. Zadaj konkretne pytanie.

0

Nie mam pojęcia jak zapisać kolejno wykonywane zadania do pliku. A później je wczytać i wykorzystać.

Jak zapisać kolejne wykonywane operacji w pliku a następnie w programie wczytać ten plik Txt ??

0

Przy każdej operacji jaką robisz musisz sobie zapisywać do pliku, co zostało zrobione. Do każdej pozycji w menu masz zapewne jakąś funkcję, która to obsługuje - w niej, oprócz robienia co trzeba, zrób dodatkowo zapisywanie do pliku, co zostało zrobione.

Na przykład, kiedy użytkownik w twoim programie klika "cofnij", to ty w akcji cofania zapisujesz sobie do pliku: "cofnij". Kiedy kliknie "pogrubienie", do pliku zapisujesz "gruby".
W drugą stronę otwierasz plik i po kolei idziesz linia po linii. Jeśli w linijce jest "cofnij", to wykonujesz metodę cofania. Jeśli jest "gruby", wykonujesz akcję pogrubiania. I tak dalej.

Sam musisz opracować jak to zapisywać aby było dobrze i wygodnie. Zapis/odczyt pliku tekstowego jest prosty, StreamWriter i StreamReader będą chyba wystarczające.

0

Ok. Zrozumiałem. Mam tylko jeszcze takie pytanie, to będzie zapisywało się cały czas w jednym pliku, a ja chciałbym aby to zapisywanie nie trwało cały czas tylko gdy włączę zapis wtedy zapisuje. Gdy wyłączę przestaje i mogę dalej pracować na pliku bez zapisu. A gdy włączę ponownie to zapisuję już w innym pliku któremu nazwę mogę nadać z klawiatury w obu przypadkach??

0

Tak.

0

Rozumiem. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego jakiego buttona użyć aby działał on w opcji on/off i powiązać z nim ten zapis?? Później domyślam się że w instrukcji warunkowej gdy ON to zapis trwa, gdy OFF to nie.
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak zmienić za każdym razem zapisując nazwę pliku a nie przypisywać jej na stałę z wykorzystaniem StreamWritter:

 
using (StreamWriter writer = new StreamWriter("C:\\log.txt", true))
	{
	    writer.WriteLine("Important data line 1");
	}
0

Istnieje możliwość takiej operacji ??

0

Ech... Opcja on/off - mi to się kojarzy z CheckBoxem, a nie z Buttonem.
A jak za każdym razem zapisać do innego pliku? Wystarczy mieć metodę zapisującą te operacje, która przyjmie nazwę pliku jako parametr.

Stary, rzuć to programowanie, męczysz się tylko.

0
Przemas666 napisał(a)

Dokładnie o to mi chodzi. Kolega zrozumiał mnie w zupełności. A mógłbyś mi powiedzieć jakich instrukcji do tego użyć? Bądź wrzucić jakiś przykładowy kod??

nie ma...

zasada działania jest prosta...

Zapisywanie kolejności:

-Program tworzy gdzieś plik z skryptami kolejnych wykonanych czynności.
-Otwiera go.
-Wpisuje po kolei nowe czynności w nowych liniach.
-Zapisuje go.

Wczytywanie listy kroków:
-Wczytujesz plik z instrukcjami.
-Od pierwszej instrukcji po liniach sprawdzasz komendy.(może być switch..case)
-Jeżeli komenda jest w kodzie i jest możliwa do wykonania wykonujesz ja.

bardzo proste...
Ale jeżeli chcesz mogę napisać ci coś very simple do zobaczenia o co chodzi :)

Stary, rzuć to programowanie, męczysz się tylko.

każdy miał kiedyś problemy ...

ZROBIĆ

NA PRZYSZŁOŚĆ ŻEBY NIE BYŁO JUŻ TAKICH PYTAŃ
MOŻNA TO ZROBIĆ MNIEJ WIĘCEJ TAK.

class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            StreamReader Reader = new StreamReader(@"D:\scrypt.txt",true);

            while (Reader.EndOfStream==false)
            {
                string Command = Reader.ReadLine();
                switch (Command.Substring(0,5))
                {
                    case "print":
                        {
                            Console.WriteLine(Command.Substring(5));
                            break;
                        }
                    case "reset":
                        {
                            Console.Clear();
                            break;
                        }
                    case "Readk":
                        {
                            Console.ReadKey();
                            break;
                        }
                }
            }

        }
    }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1