Pełny PESEL

0

Witam! Mam do napisania program który do niepełnego numeru PESEL wypisze leksykograficznie poprawny numer PESEL.
np:
Przykładowe dane
Wejście:

1031220012

Wyjście:

10312200124

Tyle udało mi się napisać,ale nie wiem gdzie jest błąd.

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;
int main()
{
int suma, r;
int tab[9];

for (int i=0; i<10; i++)
cin>>tab[i];
for(int i=0; i<10; i++)

suma=tab[0]*1 + tab[1]*3 + tab[2]*7 + tab[3]*9 + tab[4]*1 + tab[5]*3 + tab[6]*7 + tab[7]*9 + tab[8]*1 + tab[9]*3;
r=(10-suma%10)%10;

for (int i=0; i<10; i++)

cout<<tab[i];
cout<<r<<endl;



system("pause");
return 0;
}
0

Chcesz napisać program który do podanego przez Ciebie numeru pesel dopisze jeszcze jedną cyfrę lub liczbę ?

0
Reles65 napisał(a)

Tyle udało mi się napisać,ale nie wiem gdzie jest błąd.

tutaj:

int tab[9];
for (int i=0; i<10; i++)
cin>>tab[i];

To w końcu ta tablica ma mieć 9 czy 10 elementów?

0

tak co zauważyłem to przypisujesz tablicy 9 elementów (czyli od 0 do 8), a wypisujesz ich 10 (od 0 do 9).

musisz dać

int tab[10];

jeśli chcesz mieć dostęp do

tab[9]

Przepraszam za terminologię ale uczę się dopiero od niedawna i bardziej fachowe terminy dopiero mi wchodzą do głowy ; )

0

Dzieki za pomoc ! Już mam ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1