Wątki, procesy i eventy

0

Cześć.

Mam kilka pytań odnośnie tych dwóch pojęć, a mianowicie czym one się różnią w praktyce i eventy?Mógłby ktoś podać jakiś przykład obrazujący?

A po drugie, to wątek musi być funkcja? Nie może być np. klasa?

I btw, jak się dodaje, zęby tag był widoczny podczas przeglądania nowych postów zaraz po temacie( ten zielony kwadrat)?

0

Wątki są ściśle związane z systemem operacyjnym.
Czysty C/C++ nie ma w sobie pojęcia wątku.
Aby to ruszyć najpierw musisz zdecydować się na jakąś bibliotekę bądź API (na jedno wychodzi).
Więc w czym chcesz przykład i czego?

Wątkiem może być również metoda klasy.

0

w windows proces to wątek + przestrzeń adresowa. wątek to wykonywany asynchronicznie kod. proces może mieć więcej, niż jeden wątek, nie może istnieć wątek bez procesu (pod windows nie może też istnieć proces bez wątku, pod *niksami jest to możliwe, kiedy proces-zombie czeka na odczytanie statusu zakończenia).
pod linuksem to samo, tylko terminologia jest nieco inna.
wątek to wykonywany kod, więc nie ma znaczenia, czy jest funkcją, czy metodą klasy.
event to trochę inna bajka, jest to pojęcie z zakresu IPC.

0
ŁF napisał(a)

w windows proces to wątek + przestrzeń adresowa. wątek to wykonywany asynchronicznie kod. proces może mieć więcej, niż jeden wątek, nie może istnieć wątek bez procesu (pod windows nie może też istnieć proces bez wątku, pod *niksami jest to możliwe, kiedy proces-zombie czeka na odczytanie statusu zakończenia).

Jak najbardziej pod dowolnym Windows NT może istnieć proces bez wątku, jako sama przestrzeń adresowa. Oczywiście nie jest to takie oczywiste i proste do uzyskania, ale faktem jest, że jest to możliwe.

0

Dzieki za odwiedzi. Podczas czytania kursu Javy natknąłem się na tworzenie nowych wątków i zacząłem się zastanawiać nad tą sprawą w C++. I oczywiscie trafilem na msdn i windows Api ( CreateThread), ale znalazłem tam jeszcze takie pojęcia jak procesy(CreateProcess) i eventy ( CreateEvent) co mnie to trochę zdezorientowało.

Mam jeszcze jedno pytanie co do procesów - Czy jeżeli w programie x.exe utworzę nowy proces to będzie to czymś podobnym do tego , że x.exe będzie pracował tak jakby y.exe byl oddzielnym programem, które ze sobą współpracują?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1