Wyświetlanie znaków diakrytycznych w programie

0

Jak w Visual C++ zrobić, żeby w programie wyświetlały się prawidłowo polskie znaki?

1

To żeś pojechał. W konsoli ?

http://komputery.katalogi.pl/Kompilator-t62603.html

Jednak to bardziej niemożliwe :/

0

dzięki, widziałem ten temat, ale nie zajrzałem na 2 strone :D

3

I tam jest złe rozwiązanie, bo miesza w systemie zamiast w samym tylko programie.

Trzeba dać:

setlocale(LC_ALL,"");

i to wystarczy.

0

Witam próbowałem skorzystać z tego co zaproponował Azarien ale dalej mam szlaczki... Domyśliłem się, że trzeba dodać bibliotekę <clocale> ale czy nie trzeba wpisać coś jeszcze? Proszę o pomoc :)

0

setlocale(LC_ALL,"polish");

0

Zdaje się, że trzeba jeszcze zadbać o to, by literały w kodzie źródłowym miały odpowiednie kodowanie. Pliki kodu źródłowego musisz mieć albo w Windows-1250 albo w ISO-8859-2, nie wiem które. Pewności nie mam, ale spróbowałbym zmienić to kodowanie (jeśli w ogóle chcesz wyświetlać literały czyli wszelkie "jakistamtekst" które masz w kodzie).

0

Visual domyślnie otwiera i zapisuje pliki w kodowaniu systemowym (1250 dla PL). Jeśli umyślnie się tego nie zepsuło, to kodowanie nie jest problemem.

0

Niestety ja operuję na code::blocks. Dzięki za odpowiedź ale znalazłem jakiś inny choć mocno pokręcony sposób bo mi coś to locale dziwnie działało...
No ale w sumie grunt żeby to działało :)

0

Pod windows'ami najlepiej działa:
SetConsoleOutputCP(1250); // do wyświetlenia
SetConsoleCP(1250); // do wprowadzenia
setlocale(LC_ALL,"polish"); oraz setlocale(LC_ALL,""); // nie zawsze działa dobrze

0
Eustachy_123 napisał(a):

Niestety ja operuję na code::blocks. Dzięki za odpowiedź ale znalazłem jakiś inny choć mocno pokręcony sposób bo mi coś to locale dziwnie działało...
No ale w sumie grunt żeby to działało :)
Najprawdopodobniej postąpiłeś źle. Trzeba drążyć temat i dojść do prawidłowego rozwiązania. Co znaczy dziwnie działała? Raz były polskie, a raz nie? Nic dziwnego, po prostu nie zastosowałeś się do wszystkich rad.

Teksty mogą pochodzić z różnych źródeł - literały w kodzie, string'i pobrane cin'em/scanf'em, pliki i inne dane "zewnętrzne". Stąd pojawiły się pewnie różnice.

Nie ma czegoś takiego, że coś działa dziwnie, albo nie zawsze. Działa dokładnie tak, jak my tym sterujemy.

0

Tu przekazałem rozwiązanie dla Visual Studio 2010 u mnie się sprawdza ;) Także tips do stringów by sprawdzić czy litery wraz z polskimi.
http://4programmers.net/Forum/Newbie/190438-sposob_na_wyswietlanie_polskich_znakow_diakrytycznych_w_programach_konsolowych

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1