Znak funta

0

Witam!

Mam pytanko, jak wyświetlić znak funta w aplikacji konsolowej w Delphi 7? smile.gif

Pozdrawiam.

0

print("£")

0

Po pierwsze pomyliłeś języki, po drugie tego znaku nie da się wpisać/wkleić w edytorze Delphi 7.
I od razu mówię, że #163 wyświeta u z '

0

Mi Ruby mówi, że £ to 194

0

nie, 194 to mi wyświetla takie "T" zmniejszone :)

0

Nie da się.

0
somekind napisał(a)

Nie da się.

Można jakieś zdanie potwierdzenia tezy?

2

Nie da się.

da się,

procedure writepound;
var oldcp:word;
begin
  oldcp:=GetConsoleOutputCP;
  SetConsoleOutputCP(437);
  write(#156);
  SetConsoleOutputCP(oldcp);
end;

pod jednym warunkiem: okno konsoli musi być ustawione na czcionkę TTF (np. Lucida Console albo Consolas). Nie zadziała gdy wybrana jest opcja „czcionka rastrowa”).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1