Wejście ZNAKÓW

0

Witam znajomy dał mi pomysł na program a mianowicie : mam na wejściu liczbę oznaczającą liczbę lini po niej w następnej lini jest liczba np. 5 i w następnych liniach ma być po 5 cyfr oddzielonych spacjami Przykład :

2 // ile lini
5 // ile cyfr w następnych liniach
1 2 3 4 5

i teraz to trzeba dodać tzn te 5 cyfr więc można to zrobić tak cin >> l1 >> l2 >> l3 >> l4 >> l5; dla ścisłości liczby są wpisywane ręcznie, więc jest ok ale co jeżeli zamiast 5 będzie 8 liczb? więc wynik dodawania będzie zły wiem ze można zrobić z if() sprawdzać ile w jednej lini ma być tych cyfr ale to będzie nie efektywne i dużo pisania a na pewno da się jakoś inaczej zrobić tylko nie mam pojęcia jak ;/ oto mój kod to co było nie potrzebne wywaliłem

int main()
{ 
	cin >> ileLini;
	for(int i=0;i<ileLini;i++){
	
	}
	cout << dlugosc << endl;

}  

I liczby do zsumowania muszą być w jednej lini. Dzięki.

0

Eeee, może otwieraj plik, ustawiaj sobie wskaźnik na 2 linię w pliku, wczytuj do zmiennej ile jest cyfr, potem na podstawie tej liczby twórz dynamiczną tablicę i potem przez tą tablicę przelatuj forem i dodawaj liczby.

0

Możesz wczytywać cyfry w pętli i je od razu sumować.
//nie ten dział

0
byku_guzio napisał(a)

Możesz wczytywać cyfry w pętli i je od razu sumować.
//nie ten dział

A może coś więcej?

0

Będę dobry :p

int ileLinii, ileLiczb, liczba, suma;
cin >> ileLinii >> ileLiczb;
while(ileLinii--)
{
    suma = 0;
    for(int i = 0; i < ileLiczb; i++)
    {
        cin >> liczba;
        suma += liczba;
    }
    cout << suma << "\n";
}
cout << endl;
0
byku_guzio napisał(a)

Będę dobry :p

int ileLinii, ileLiczb, liczba, suma;
cin >> ileLinii >> ileLiczb;
while(ileLinii--)
{
    suma = 0;
    for(int i = 0; i < ileLiczb; i++)
    {
        cin >> liczba;
        suma += liczba;
    }
    cout << suma << "\n";
}
cout << endl;

Też takie coś mam ale warunkiem jest to że te cyfry muszą być w jednej lini czyli
2 // linie
5 // ile liczb w lini
1 2 3 4 5 //te liczby
i te liczby muszą być w jednej lini to jest problem;/ Ale dzięki za pomoc:)

0

Chyba Cię nie rozumiem :p daj przykładowe wejście i przykładowe wyjście do tego

0

Witam znajomy dał mi pomysł na program a mianowicie

Dałbyś lepiej treść zadania :|

0

2 // Ile lini
5 // ile liczb w jednej lini
1 2 3 4 5

Wyjście
15

i to 1 2 3 4 5 musimy dodać do siebie i wypisać ale to musi być w jednej lini oddzielone spacjami Chyba teraz już jaśniej się wyrazzłem:)

0

Przepraszam za 2 posty pod rząd ale pisałem posta a dostałem odp:)

Znajomy znalazł na necie to zadanie :p Treść

W pierwszym wierszu znajduje sie liczba t testow (0 < t < 100) Każdy test opisany jest w następujący sposób. W pierwszym wierszu dana jest liczba n - liczba liczb do zsumowania. Następnie podanych jest n liczb (pooddzielanych spacją.

A Wyjście jak wyżej w poście moim.

0
int ileLinii, ileLiczb, liczba, suma;
cin >> ileLinii;
while(ileLinii--)
{
    suma = 0;
    cin >> ileLiczb;
    for(int i = 0; i < ileLiczb; i++)
    {
        cin >> liczba;
        suma += liczba;
    }
    cout << suma << "\n";
}
cout << endl;
0

Źle zrozumiałem kod sorry i dzięki:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1