"Obliczanie pierwiastków równania kwadratowego".

precel55
2010-12-30 18:07
precel55
0

"Obliczanie pierwiastków równania kwadratowego".

Należy zaimplementować aplikację rozwiązującą równanie kwadratowe
następującej postaci: ax2 + bx + c = 0. Program poprosi użytkownika
o podanie współczynników a, b, c i na ich podstawie obliczy rozwiązanie.

W ramach projektu należy zrealizować:

  • Schemat blokowy, obrazujący działanie programu
  • Kod źródłowy
  • Słowny opis zasady działania

Przykłady:

2x2 + 3x - 2 = 0; dwa pierwiastki: x1 = -2, x2 = 0,5
-2x2 + 5x + 3 = 0; dwa pierwiastki: x1 = 3, x2 = -0,5
2x2 + 4x + 2 = 0; jeden pierwiastek: x = -1
2x2 + 4x + 3 = 0; brak pierwiastków

Błagam jak ktos by to mógł napisać siedze nad tym tydzień i niemoge tego napisac :/

Pozostało 580 znaków

precel55
2010-12-30 18:13
precel55
0

program mam napisać w turbo pascalu

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 18:30

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Człowieku - a w czym problem?
Rozumiem, że nauczyciel nic przez cały semestr nie tłumaczył a teraz wymaga od biednych uczniów?
I na googla pewnie też masz bana co?

To może w działe praca zamieścisz tego posta? A napewno ktoś się znajdzie

edytowany 1x, ostatnio: jawor1104, 2010-12-30 18:31

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 18:42

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

@precel --> Jak nie wiesz co robić, to licz delte.


Idiots, idiots everywhere.

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 18:47

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

@precel55 jakbyś siedział nad tym tydzień, to napisałbyś to w przynajmniej 7 językach..


i see dead pixels..
W tydzień można by było to napisać w co najmniej 14 językach programowania, a nawet dodać GUI. - Patryk27 2010-12-30 20:28
Dodając, że dziennie po półgodziny pracy (malutko)... - Patryk27 2010-12-30 20:29

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 18:51

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

W tydzień to można to napisać łącznie z pierwiastkami zespolonymi (gdy delta<0)

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 19:23

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

0
precel55 napisał(a)

siedze nad tym tydzień...

Pokaż ile przez ten tydzień zrobiłeś.


Pozostało 580 znaków

2010-12-30 19:32

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0
madmike napisał(a)
precel55 napisał(a)

siedze nad tym tydzień...

Pokaż ile przez ten tydzień zrobiłeś.

albo przelej 100zł

On już tu nie wróci... Będzie ten sam temat pisał na kolejnych forach, aż ktoś się wreszcie nad nim użali. - madmike 2010-12-30 19:46
Nie wiem tylko co sprawia mu trudność. Zaplecze teoretyczne, czy nie umiejętność pascala. Tak czy siak to i to zajmie góra 20min nauki do tego "projektu" - lukas_gab 2010-12-30 19:56
Zapomniałeś podać numeru konta... :) - Patryk27 2010-12-30 20:26
Jak zainteresowany to na pw się zapyta ;) - lukas_gab 2010-12-30 20:31

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 20:03

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

0

lukas_gab, taki program potrafi napisać student trzeciego roku informatyki i jest święcie przekonany, że to powinno działać:

#include <iostream.h>
#include <conio.h>
main()
{
cout << "Program na obliczanie pierwiastkow liczb kwadratowych"
int a, b, c;
float wynik1, wynik2, delta;
cout << "Podaj a";
cin >> a;
cout <<"Podaj b";
cin >> b;
cout <<"Podaj c";
cin >> c;
delta=b*b-4*a*c;
}
for(delta<0);
cout << "rownanie nie posiada pierwiastkow";
break;
}
{
for(delta=0);
wynik1= -b / 2*a
cout << "pierwiastkiem rownania jest liczba :" <<wynik1;
break;
}
{
for(delta>0);
wynik1= -b - delta /2*a;
wynik2= -b + delta /2*a;
cout << "pierwiastkami rownania kwdratowego sa :" <<wynik1 <<" , " <<wynik2;
}
}

smutne, ale prawdziwe.


nie wierzę, nie wierzę i już :D - byku_guzio 2010-12-30 20:11
Nie rób jaj. Serio ? Jak taki człowiek liceum skonczył ? Smutne...co prawda znam agentów co wywołują konstruktor bazowy w javie przez super.baza(); i to działa, jednak ten kod ich przebił ;p - lukas_gab 2010-12-30 20:12
Zachowałem sobie na dysku jeszcze większe "kwiatki" ;) Jak dochrapią się kierowniczych stanowisk pójdę ich z tym odwiedzić :) - madmike 2010-12-30 20:16
to sie nazywa awangarda w programowaniu - allocer 2010-12-30 21:08
No, trzeba przyznać, że z tym for miał chłop pomysł... - Rev 2011-01-04 18:33
ta, gdzieś mu dzwoniło, tylko nie wiedział gdzie... - madmike 2011-01-04 18:37

Pozostało 580 znaków

precel55
2010-12-30 20:27
precel55
0

Jestem na studium więc mam zajęcia co 2tyg z programowania łącznie miałem 5 lekcji więc proszę nie ma co się ze mnie naśmiewać a z programowaniem mam własnie dopiero styczność w tej szkole jedyne co znalazłem to ten program ale on nie działa może ktoś znajdzie w nim błędy ??

Program prog;
uses crt;
var a,b,c: Integer;
delta: Real;
x1,x2: Real;

Begin
clrscr;

 write('Podaj liczbe a:');
 readln(a);
 write('Podaj liczbe b:');
 readln(b);
 write('Podaj liczbe c:');
 readln(c);

 delta := (sqr(b)) - (4*a*c);
 writeln('Delta= ',b,'sqrt - (',4,'*',a,'*',c,') = ',delta:1:2);

 if delta < 0 then
 writeln('Brak pierwiastkow')

 else if delta > 0 then
 x1 := (-b - sqrt(delta)) / (2*a);
 writeln('Pierwiastek x1 wynosi: ',x1:1:1);
 x2 := (-b + sqrt(delta)) / (2*a);
 writeln('Pierwiastek x2 wynosi: ',x2:1:1)

 else
 x1 := (-b - sqrt(delta)) / (2*a);
 writeln('Pierwiastek x1= ',x1:1:2)

 readkey;

End.

Pozostało 580 znaków

2010-12-30 20:52

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

Zapomniałeś parę średników i lepiej pogrupuj kod w bloki.

Poza tym jest z czego się śmiać. Równania kwadratowe na początku liceum sie robiło, a programy z takim zaawansowaniem pascala to pisałem w 5klasie podstawówki....

edytowany 2x, ostatnio: lukas_gab, 2010-12-30 21:29
Miałeś programowanie 5 klasie ? Ja jestem w 6 i nie mam...Pamiętasz jeszcze szkołę ? - Patryk27 2010-12-30 21:22
Pierwszy program w szkole napisałem w liceum. Pierwszy w życiu program to w 5 klasie czyli w wieku 11 czy 12 lat o to chodziło ;p Szkołę pamiętam , wtedy było fajnie, nic się nie robiło, dostawało sie jedzenie pod nos, pranie, prasowanie gotowe ... ech .... - lukas_gab 2010-12-30 21:26
A teraz tak nie masz ? Od czego ma się żonę ? - Patryk27 2010-12-30 21:27
Żony nie mam, a z ostatnią partnerką się rozstałem więc dupa blada, chociaż i tak preferuję rotacje w obowiązkach. Może i mniej przyjemne niż czysty polski despotyzm, ale niewątpliwie bardziej sprawiedliwe i na dłuższą metę sprawia przyjemność. - lukas_gab 2010-12-30 21:31

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0