Rozdzuialanie textu

2010-12-15 22:07

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam mam problem nie wiem jak rozdziali text np:

192.168.0.1:30
192.168.0.2:9400
192.168.0.3:310
192.168.0.4:80
192.168.0.5:1
192.168.0.6:1000
192.168.0.7:35

i chce aby w jednym stringu był IP a w drugim Port (jedyna stała to ":" i następna linia).

Wiem że to może być pros ale nie mogę sobie z tym poradzić (w PHP umiem).


CodeGear Delphi 2007 | Windows 7 |
Jak to dobrze że istnieje opcja edytuj post ;]

Pozostało 580 znaków

2010-12-15 22:26

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

1

Na forme wrzucasz 2 label i 1 edit i 1 button.
do buttona dodajesz:

var
 ha,haha : string;
a,b : integer;

begin
a := Pos(':', Edit1.Text);
b := Length(Edit1.text);

             haha := Edit1.Text;
             ha := Edit1.Text;

  Delete(haha, a,b-a+1);
  Delete(ha, 1, a);
 label1.Caption := haha;
 label2.Caption := ha;
end;

Dodam jeszcze ze te ip(czy inne oddzielone ":" znaki) wpisuj w edit1.
String haha to pierwsza linia oddzielona a string ha to druga.

Jak pomoglem to daj + :D

edytowany 8x, ostatnio: zyhu280, 2010-12-15 22:38

Pozostało 580 znaków

2010-12-16 00:18

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Spoko jak byś to dał mi w pętle bo nie wiem jak to skminić...


CodeGear Delphi 2007 | Windows 7 |
Jak to dobrze że istnieje opcja edytuj post ;]

Pozostało 580 znaków

2010-12-16 01:21
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

Lokalizacja: Szczecin

1

Madafaka skmiń używając googlaka lub helpaka, nie zgrywaj ciemniaka,
bo taki kod to zabawa i mega prosta sprawa, php kminisz, to aż dziw
bierze że z Delphi sobie nie radzisz, a jak sie moje rymy nie podobają
to niech heterki nie czytają, a pytający niech o jakiś pętlach tutaj nie
ściemniają tylko kod poniższy używają i pomyślą zanim o coś spytają.

var
  X : integer;
  PodstawyChlopiePodstawy, SamoIP, SamPort : string;
begin
  PodstawyChlopiePodstawy := '192.168.0.1:30';
  X := Pos(':', PodstawyChlopiePodstawy);
  SamoIP := Copy(PodstawyChlopiePodstawy, 1, X - 1);
  SamPort := Copy(PodstawyChlopiePodstawy, X + 1, Maxint);
end;

edytowany 1x, ostatnio: olesio, 2010-12-16 01:24

Pozostało 580 znaków

2010-12-16 10:56

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Mozna by jeszcze uzyc TStringList i DelimiterText

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0