Tablica jednowymiarowa o rozmiarze 10

0

Witam. Mam problem. Do napisania mam program:
"Utwórz tablicę jednowymiarową o rozmiarze 10 i wypełnij ją literami. Wyświetl wszystkie litery. Wyświetl litery wstecz. Policz ile razy wystąpiła wybrana litera."
Jak na razie w c++ idzie mi znakomicie. Tylko teraz te tablice... Na jutro mam dużo zadane i próbny egzamin zawodowy.
Mógłby mnie ktoś naprowadzić / pomóc napisać ten program?

0
Duzy napisał(a)

w c++ idzie mi znakomicie. Tylko teraz te tablice...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAAHhAHAHAHA!!!
Uratowałeś mi humor:D Ten post to znak z nieba:D

0

Sid, co sie śmiejesz może książkę od tyłu robi i doszedł już do tablic :P

0

Nie chodzi mi o napisanie calego programu itd.
Wiem ze bedzie tak:

#include<iostream>
#include<conio.h>
#include<string.h>
using namespace std;
int main()
{
string tablica[10]=(a,d,a,d,a,d,a,d,a,d);

Potem musi byc cos w stylu zeby wyrzucilo tablice np:
cout<<tablica;

Dokladnie nie znam sie na tablicach.

Wiem ze musi byc potem petla for ktora wyrzuci tablice na odwrot np od i<10 do i=0

Liczbe wystapien i policzenie ogarne. Tylko Kto mi to jakos posklada do kupy? Naprowadzi? Poda jakis przykladowy inny program?

0
#include <iostream>
using namespace std;
int main() 
{
	char Tablica[10]="abcdefghi";
	cout<<Tablica;
	for(int i=9;i>=0;i--)
		cout<<Tablica[i];
	return 0;
}

Właściwie, należy Ci się za wprawienie mnie w dobry nastrój:D

0

Może:

for(int i=0;i<10;++i)
cout<<tablica[i]<<endl;

W drugą stronę:
for(int i=10;i>0;--i)
cout<<tablica[i]<<endl;

0

Tak jak myslalem. Kolejne forum gdzie wszyscy wszystko wiedzą, a tak naprawdę nie mogą pomóc.

0

Tak to wiem allocer, tylko jak te tablice wygladaja? Jakis program mi pokazcie taki prosty na tablicach jednowymiarowych.
Musze to jakos poskladac w logiczną całość.

0

http://kursy.ddt.pl/?LessonId=11
Tu masz opisane, wystarczy poszukać, bo takich przykładów/programów jest w necie multum.

0

Sid90 o to mi chodzilo tylko czemu ten program mi tylko mignie? Return 0; nie spelnia swojej funkcji. system("PAUSE"); też nie. ;/

0

zainstaluj sobie code::blocks
A return 0; robi to co ma robić.

0

Dorzucilem getch(); przed return 0; i chodzi. Kombinuje dalej

0

Naprowadzę Cie troszkę..
http://pl.wikipedia.org/wiki/ASCII
Możesz stworzyć sobie tablice int o wielkości 122(z)- 65(A) i inkrementować tylko odpowiednie elementy tablicy.,.

0

Ja mam taką zasadę, że robie wszystko prosto na chłopski rozum po swojemu.
Mam na razie tak:

#include<iostream>
#include<conio.h>
using namespace std;
int main()
{
int litera;
int n;
int i;
n=0;
char Tablica[11]="ZenonBrona";
cout<<Tablica;
for(int i=10;i>=0;i--)
{
cout<<Tablica[i];
}
cout<<endl;
cout<<"Podaj litere: ";
cin>>litera;
if (litera=Tablica[i])
{
n=n+1;
cout<<"Liczba wystapien litery: ",litera," wynosi: ",n;
}
getch();
return 0;
}

Tylko nie liczy mi wystąpień ;/ Widzi ktoś błąd?

0
if (litera=Tablica[i])

zmień "=" na "==" bo to porównanie, a nie przypisanie.
Poza tym, gdzie masz pętlę, która jedzie po tablicy i sprawdza każdy element?

for(int i=0;i<10;++i){
if (litera==Tablica[i]) n++;
}

Weź Ty obadaj ten kod na spokojnie bo jak widze

int litera

, a później ją przyrównujesz do tablicy CHAR....

0

Nic nie dalo. Jak ktos poprawi niech przesle caly program co sie nie bedziemy szukac gdzie zmienic = na == itd...

1

conio i getch to ZUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

0

Dobra koniec pospiechu. Posiedze przy tym na spokojnie bo robie siare swoimi bledami.

0

Dobra robię z siebie kompletnego idiotę <fanfary>
Ale ze względu ze padam na pysk, a przede mną trochę inne lekcję - Poddaje się.
Ogarnie to ktoś? Jeden mały głupi błąd. HELP

#include<iostream>
#include<conio.h>
using namespace std;
int main()
{
char litera;
int n;
int i;
n=0;
char Tablica[11]="ZenonBrona";
cout<<Tablica;
for(int i=10;i>=0;i--)
{
cout<<Tablica[i];
}
cout<<endl;

    cout<<"Podaj litere: ";
    cin>>litera;
    for(int i=0;i<10;++i)
    {
    if (litera==Tablica[i]) n++;
    }
    cout<<"N wynosi: ",n;
    getch();
    return 0;

}

0
cout<<"N wynosi: ",n;

na:

cout<<"N wynosi: "<<n<<endl;

Amen.

0

Ja pier... Ale ze mnie debil :D Taki błąd ;] Musze sie napić kawy i zapalić bo mózg mi nie pracuje.
Wielkie dzieki wszystkim, którzy pomogli i starali się pomóc. Zwracam honor forum !!! POZDRO :D

0

Jak będziesz palił w takim wieku, to do końca życia zostaniesz d****

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1