[DELPHI] download plików

0

cześć
tworze sobie programik z CD (autostart), który zawiera tylko form i linki - w formie etykiet (label) - ręcznie dodawane na formularz, - kliknięcie wybranej etykiety ma uruchomić okienko SaveDialog, tak aby można było wskazać miejsce zapisu pliku na dysku...

Obrazki udało mi się w ten sposób j/n, ale nie mam kompletnie pojęcia jak zrobić to dla innych formatów...

 SaveDialog1.FileName:='plik.....';
 if SaveDialog1.Execute then
 begin
 img.Picture.SaveToFile(SaveDialog1.FileName+'.jpg'); // itp
 end;

Prosze o pomoc.

0

tak napisales ze wlasciwie nie wiadomo o co Ci chodzi.
zapewne o rozszerzenia uzywane w SaveDialog.
savedialog ma cos takiego jak:
Filter, FilterIndex ,DefaultExt.
uzyj googli a wszyskto sie wyjasni (zawsze zanim zadasz pytanie na forum, poszukaj informacji na googlach).

0
cimak napisał(a)

tak napisales ze wlasciwie nie wiadomo o co Ci chodzi.
zapewne o rozszerzenia uzywane w SaveDialog.
savedialog ma cos takiego jak:
Filter, FilterIndex ,DefaultExt.
uzyj googli a wszyskto sie wyjasni (zawsze zanim zadasz pytanie na forum, poszukaj informacji na googlach).

jak zapisać jakiś plik (np. plik.pdf) do innego katalogu ?,, chce to wykonać poprzez wywołanie SaveDialog?

Mogę sobie zapisać zawartość np: pola Memo1.

Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.FileName); 

Mam swój programik, wrzuciłem go na CD, w CD mam też w katalogu pliki różnych formatów... Chodzi o to że po uruchomieniu projektora mam liste tych plików i po kliknięciu na wybrany ma się pojawić okienko SaveDialog aby móc zapisać gdzieś na dysku tenże wskazany plik.

Mam nadzieje, że dobrze to wytłumaczyłem...

0

czyli chcesz skopiowac plik znajdujacy sie na CD, do katalogu (+nazwa pliku) wskazanego przez savedialog?
zapytaj googli o "delphi kopiowanie plikow"

//siakoś tak:

if savedialog.Execute then
  begin
    if CopyFile('plik_na_cd.pdf' , PChar(savedialog1.filename), False)=0
       then ShowMessage('Blad podczas kopiowania pliku.');
  end;
0
cimak napisał(a)

czyli chcesz skopiowac plik znajdujacy sie na CD, do katalogu (+nazwa pliku) wskazanego przez savedialog?
zapytaj googli o "delphi kopiowanie plikow"

szukam i nie moge czegoś takiego znaleźć, dlatego pytam na forum...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1