[Delphi] Pobranie ścieżki z komponentów TDriveComboBox, TDirectoryListBox i TFileListBox

0

Mam na formie te 3 komponenty i chciałbym po kliknięciu Buttona wyświetlić ścieżkę do pliku zaznaczonego w komponencie TFileListBox. Samą nazwę pliku pobrałem w taki sposób:

i := FileListBox1.ItemIndex;
nazwa := FileListbox1.Items.strings[i];

A jak pobrać całą ścieżkę do tego pliku?

0

A czy przypadkiem TFileListBox nie posiada wlasciwosci Directory (albo Path), ktora mozesz dokleic do nazwy pliku ? :>

0

zapewne jaieś tam w listboxie filename jest dostępne i zdaje się, że będzie to ta ścieżka dostępu do pliku

0

A po cholerę zmienna "i".

nazwa := FileListbox1.Items.Strings[FileListBox1.ItemIndex];
0

A po cholerę Strings

nazwa:= FileListBox1.Items[FileListBox1.ItemIndex];

Natomiast cała ścieżka do pliku

if FileListBox1.Directory[Length(FileListBox1.Directory)] = '\'
   then Nazwa:= FileListbox1.Directory + FileListbox1.Items[FileListBox1.ItemIndex]
   else Nazwa:= FileListbox1.Directory + '\' + FileListbox1.Items[FileListBox1.ItemIndex];
0

Po cholere takie kombinacje. Najprościej to chyba tak się da:

  if FileListBox1.ItemIndex > -1 then
  begin
    Caption := FileListBox1.FileName;
  end;
0

Dziękuję bardzo za skuteczną pomoc:)

0
laik napisał(a)

Dziękuję bardzo za skuteczną pomoc:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1