Sortowanie 3 liczb

0

Może moje zadanie wyda się dla niektórych banalne, ale po prostu mi nie wychodzi,a nigdy prędzej nie pisałam programów. Mamy napisać program, którego zadaniem jest posortowanie 3 liczb. Wybór największej z dwóch i na koniec posortowanie rosnąco. Chodzi oto,że nie wiem jak za pomocą** pętli** if i else napisać taki program. Nie wiem jak mam zrobić,żeby wyświetlało mi po kolei 3 posortowane liczby, a na dodatek jakby tego było mało wyskakuje mi błąd i zrobić tak,żeby wpisać 3 liczby najlepiej od razu bez tablicy i jak próbowałam wyświetlić posortowane liczby to mi nie wychodziło, więc tego tu nie ma. Używam komplikatora Dev C++, bo taki mamy na zajęciach.

Tutaj macie moje wypociny:

#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int a,b,c,max;
cout<< "Wpisz pierwszą liczbe";
cin>> a;
cout<< "Wpisz druga liczbe";
cin>> b ;
cout<< "Wpisz trzecią liczbe";
cin>>c;

{
    if (a>b) //sprawdź czy a>b

{    if (a>c) //jeśli tak sprawdź czy a>c
           max=a; 
           
            { if (c>b) //jeśli a>c, sprawdźx, czy c>b
             max=c; //wyswietl b,c,a
             
             else //jeśli c nie jest wieksze od b
             max=b; //wyświetl c,b,a
            }
     else
           max=c; //a nie jest wieksze od c wyświetl b,a,c
}

    else  //jeśli a nie jest wieksze od b, sprawdź czy b>c

{ if (b>c) //jeśli b>c  
           max=b;
           
           { if (a>c)
           max=a;//wyświetl c,a,b
           else
           max=c;//wyświetl a,c,b
           }
  else
           max=c; // wyświetl a,b,c
}
    
    }
    system ("pause");
    

}

Bardzo proszę o pomoc.

0

Juz lepszy to bedzie taki kod :D

i = 0;
do {
	if(a < b && a < c)
		printf("%d\n", a), a = MAX, i += 1;
	if(b < a && b < c)
		printf("%d\n", b), b = MAX, i += 1;
	if(c < b && c < a)
		printf("%d\n", c), c = MAX, i += 1;
} while(i < 3);

MAX jest najwieksza wartoscia jaka moze przyjac zmienna danego typu.

0

Chodzi oto,że nie wiem jak za pomocą pętli if i else napisać taki program.

-_-
if to funkcja warunkowa a nie zadna petla.
Petle to for, while i do..while

nie myl tych rzeczy bo to az boli w oczy. A poza tym czapa z tego jak nic. Petla to petla if to if :)

a tu kod.

int a,b,c;
    cout<< "Wpisz pierwsza liczbe: ";
    cin>> a;
    cout<< "Wpisz druga liczbe: ";
    cin>> b ;
    cout<< "Wpisz trzecia liczbe: ";
    cin>>c;

    if ( (a > b) && (a>c) )
    cout << "max = a";
    else
    {
      if ( b > c )
       cout << "max = b";
         else
           cout << "max = c";
    }
0

Zapisujesz w tablicy 3 liczby:

int tab[3];
for (int i = 0; i < 3; i++)
  cin >> tab[i];

int temp;

for (int i = 0; i < 3; i++)
  for (int j = i + 1; j < 3; j++)
    if (tab[i] > tab[j])
    {
      temp = tab[i];
      tab[i] = tab[j];
      tab[j] = temp;
    }

Sortowanie od najm. do najw.

1

if to funkcja warunkowa a nie zadna petla.

instrukcja warunkowa, jeśli już mamy się czepiać za słowa ;-)

0

dokladnie :P

0
Lilu napisał(a)

Może moje zadanie wyda się dla niektórych banalne, ale po prostu mi nie wychodzi,a nigdy prędzej nie pisałam programów.

Proponuję zacząć od poznania języka polskiego.

0
MMA napisał(a)
Lilu napisał(a)

Może moje zadanie wyda się dla niektórych banalne, ale po prostu mi nie wychodzi,a nigdy prędzej nie pisałam programów.

Proponuję zacząć od poznania języka polskiego.

Może już nie przesadzaj. Nie lubię jak ktoś mnie obraża. Jesteś taki bystry,że zwracasz uwagę na coś, a nie poprawiasz błędów. Taka krytyka jest nic nie warta. Zresztą, co to za pomoc, nic nie tłumaczysz, a wrzucasz coś nie w temat,a poza tym to nie dział od polskiego! Zrozumiałym jest,że inni zwrócili uwagę,że to nie pętla, to dobrze (bo już nie pomylę), a nie czepianie się czegoś w zdaniu, bo nie wiem, o co ci chodzi konkretnie. Najlepiej odwiedź forum polonistyczne, bo tam jest twoje miejsce.

No, a pozostali mają rację, no tak instrukcja warunkowa, coś mi się pomyliło, popróbuje z tym co piszecie i powiem co mi wyszło.
Jeśli chodzi o tablice to mam tym sposobem zrobione, tylko ja tablic nie miałam jeszcze, a mówiła,że wystarczy pętla czy instrukcja warunkowa, bo to przerabialiśmy.

0

Chciałabym poprawić, z pętli na instrukcje warunkową, ale nie jestem zarejestrowana no i nie mogę :(
To ja idę popróbować.

0

MMA, też jestem zwolennikiem posługiwania się (również na forach programistycznych) poprawną polszczyzną. Ale tym razem czepiasz się niepotrzebnie, błędów ortograficznych prawie nie ma i bez trudu można zrozumieć o co chodzi autorce. Pętlę if już chce poprawić, a i kompilator Dev-C++ da się obronić, w końcu komplikuje użytkownikowi życie.

0

Dzięki chłopaki, wszystko działa ;)
Temat można już zamknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1