Aplikacja mobilna dla studentów

0

Cześć, jestem nowy. Nie za bardzo znam się na programowaniu, ale chcę stworzyć aplikacje na telefon dla studentów. Aplikacja ma zawierać podstawową wiedzę z konkretnego kierunku, ma tam być możliwośc wypełniania testów z konkretnych przedmiotów opartych na sylabusie. Mają również być "fiszki" i wyszukiwarka informacji.

Podpowie mi ktoś jakiego środowiska użyć, od czego zacząć jakiego języka się nauczyć?
Bardzo dziękuje

0

Ja bym poszedł w coś na osobie platformy czyli np flutter lub react native. Do tego potrzebujesz jakieś API i bazy. API to możesz w czym chcesz: Java, c#, Python, rust itp. Baza pewnie relacyjna czyli jakieś postgres albo mysql. To jest nauka na 1 - 2 lat zanim zaczniesz robić coś z sensem.

1

Jeżeli chcesz stworzyć taką aplikację dla siebie bądź kolegów ze studiów, a na ten moment jesteś całkowicie nowy, to zanim zgromadzisz odpowiednie umiejętności zdążysz skończyć te studia.

0

@Manna5: to na pewno, bo studia już skończyłem. Zamierzam zrobic ta aplikacje w celach komercyjnych ale dla waskiego grona osób oraz dla nauki

1
Daniel Kampa napisał(a):

@Manna5: Zamierzam zrobic ta aplikacje w celach komercyjnych

@Daniel Kampa: Dla studentów? W celach komercyjnych? Buahahaha :D

Studenty się złożą na jedną kopię/subskrypcję i wszystkie testy wrzucą na chomika.

Zaradny student wygeneruje sobie fiszki w Chat GPT. Też może z tego uczynić pomoc naukową dla kolegów z roku.

0

Rynek mam juz zbadany. Biznesu mnie uczyc nie musisz. Pytalem o programowanie nie o rady z zakresu marketingu itd. Poza tym aplikacja ma mieć kilka rzeczy, których nie da się wygenerować za pomocą chat gpt a tym bardziej znaleźć w Google. Aplikacja ma dotyczyć kierunku, który to uniemożliwia. Jestem przekonany, że za odpowiednią kwotę, aplikacje kupiłoby pół co drugiej uczelnii na której jest ten kierunek.

Uprzedzając Twoje pytanie dlaczego tego komuś nie zlece. Mogę to zlecić, ale poza zyskiem chodzi głównie o to by się nauczyć tego typu rzeczy, a właściwie wciągnąć w ta naukę młoda osobę a wspolna praca nad aplikacja ma być forma budowania relacji i zabawą.

0
Daniel Kampa napisał(a):

Rynek mam juz zbadany. Biznesu mnie uczyc nie musisz. Pytalem o programowanie nie o rady z zakresu marketingu itd. Poza tym aplikacja ma mieć kilka rzeczy, których nie da się wygenerować za pomocą chat gpt a tym bardziej znaleźć w Google. Aplikacja ma dotyczyć kierunku, który to uniemożliwia. Jestem przekonany, że za odpowiednią kwotę, aplikacje kupiłoby pół co drugiej uczelnii na której jest ten kierunek.

Uprzedzając Twoje pytanie dlaczego tego komuś nie zlece. Mogę to zlecić, ale poza zyskiem chodzi głównie o to by się nauczyć tego typu rzeczy, a właściwie wciągnąć w ta naukę młoda osobę a wspolna praca nad aplikacja ma być forma budowania relacji i zabawą.

Jak chcesz robić komercyjny produkt w ten sposób to poszukaj jakieś doświadczonego człowiekowi co was wesprze radą i pokieruje na odpowiednie tory.

0

Masz taki pomysł jak ja za moich czasów studenckich - gdzie nie było co prawda jeszcze smartfonów. Robiłem skrypty do kierunku studiów takie streszczenia wiedzy co mają się uczyć aby zdać egzaminy bez zbędnego tekstu. Ba nawet listy pytań do przedmiotów - jakie będą na 80-90 % dawałem z opracowaniami. Wtedy to były paczki RAR na hasło wysyłane mailem z dokumentami do każdego przedmiotu z opracowaniami już maksymalnie skondensowanymi.

Pamiętam że w tamtych czasach zarabiałem na tym bardzo dobre pieniądze. Taka tematyka jest niezwykle chodliwa a sprzedawałem początkowo tylko na własnym uniwersytecie i tylko przez maila. Oczywiście jak ktoś kupił to często się dzielił tym z innymi bo nie było wtedy takich możliwości jak dziś. Niemniej - wtedy to były grube pieniądze a szczególnie jak zacząłem sprzedawać także na inne uczelnie w kraju co miały podobne podstawy programowe.

Także pomysł na aplikację jest bardzo dobry - tym bardziej że będziesz miał większą kontrolę na tym, aby ktoś nie korzystał bezpłatnie z twojej pracy i wiedzy.

Tylko jedna uwaga z mojej strony - napisałeś że skończyłeś te studia - to o ile sam nie jesteś wykładowcą na tej uczelni, to nie wiem na bazie czego wiesz jaka obecnie jest tam podstawa programowa i wymagania do czego względem czego. Będąc po za studiami sprzedawałem takie rzeczy jeszcze tylko 1 rok i się wycofałem, bo przecież wszystko się zmienia i uczciwe względem studentów nie można było tego ciągnąć.

Także miej baczność na to, czy to co oferujesz w tej apce będzie na pewno przydatne i na temat dokładnie taki jaki potrzebują ci ludzie. Pomysł sam w sobie dobry, choć jak jesteś jednym z wykładowców to by było mniej etyczne. A jak tylko studentem po studiach... ciężko trzymać rękę na pulsie programowym.

0
Daniel Kampa napisał(a):

Podpowie mi ktoś jakiego środowiska użyć, od czego zacząć jakiego języka się nauczyć?
Bardzo dziękuje

Twoje rozwiązanie to PHP z frameworkiem. Dodatkowo odpalisz je na byle ziemniaku a dzięki temu że informacje trzymasz po stronie serwera odpadają ci późniejsze problemy z licencjami typu copyleft. No i jak przestaniesz być studentem to zawsze może coś takiego zmonetyzować i zostać drugim Markiem z Cukru.

1
Daniel Kampa napisał(a):

@Manna5: to na pewno, bo studia już skończyłem. Zamierzam zrobic ta aplikacje w celach komercyjnych ale dla waskiego grona osób oraz dla nauki

Co studiowałeś?

Zanim zaczniesz robić tę aplikację komercyjną stwórz kilka mniejszych potworków i ucz się na błędach. Skupianie się na starcie na głównej aplikacji daleko Cię nie zaprowadzi.

0

W kwestii aplikacji mobilnej pewnie najłatwiejszy jest Flutter + Android Studio i tam najszybciej można osiągnąć rezultat, który działa i dobrze wygląda. Tylko że zgadzam się z przedmówcami że aby osiągnąć poziom wiedzy, który by ci pozwolił to zrealizować samemu (api/serwer + aplikacja) wymaga co najmniej kilku lat nauki, więc twoje szanse w tej chwili są praktycznie zerowe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1