Wątek przeniesiony 2021-08-17 16:09 z Nietuzinkowe tematy przez Ktos.

React native Vs Xamarin

0

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat która z tych technologi jest lepszy do tworzenia aplikacji mobilnych? Xamrina znam choć miałem długa przerwe. React nie znam ale robiłem trochę w Vue.js no i React tak i tak chce się nauczyć do fullstacka. Początkowo chce tego się nauczyć dla siebie samego nie do pracy.

1

React Native na pewno będzie znacznie popularniejszy. Xamarin z kolei przynajmniej nie jest w JavaScripcie.

Xamarin się znacząco poprawił w stosunku do tego, co było kilka lat temu, teraz jeszcze dostanie zmienioną nazwę (MAUI) i parę rzeczy podmienionych pod spodem, ale liderem rynku to nie zostanie, zwłaszcza że ma silną konkurencję także w postaci Fluttera.

3

Polecam wziąć pod uwagę również Fluttera. Przyjemnie się w nim pisze + dokumentacja imo jest bardziej przystępna, jeżeli nie miałeś wcześniej styczności z Reactem.

4

Na pytanie ReactNative czy Xamarin odpowiedź jest jedna: Flutter

0

React native vs xamarin -> React native. Aktualnie na rynku jest zapotrzebowanie na ludzi znajacych RN. Pytanie czy za ~6 miesiecy jak bedziesz mogl programowac w RN sytuacja nie bedzie podobno jak teraz na rzecz fluttera.
React native vs xamarin vs flutter -> flutter

Ja osobiście szedłbym we fluttera. To podsumowanie tylko w strefie mobilnej.

Jeśli chcesz robić full stacka to... Ci nie podpowiem, nie mój biznes.

0

Na codzien pracuje jako programista Java a aplikacja mobilna ma być czysto hobbystyczna. W xamarinie robiłem.ponad dwa lata ale też tyle miałem przerwy. Sądzę że react przyda mi się też w pracy jako fullstack?

1

Musisz lepiej zdefiniować pytanie, bo nie rozumiem Twoich kryteriów.
Ja z punktu widzenia firmy zawsze brałbym RN, bo chociaz flutter, czy natywki są trochę szybsze, bo pisanie w react jest tak oscentacyjnie szybkie, powtarzalne i skalowalne, ze aplikacje powstają 3x szybciej.

Z punktu widzenia performancu flutter, potem react, na końcu teoretycznie xamarin, chyba, ze robisz xamarin native, a nie form, ale wtedy to jest tyle roboty, ze juz lepiej natywka, bo baza współnego kodu jest minimalna.
W ujęciu zatrudnienia, to najlepiej jest płatny RN, później flutter, a na końcu xamarin, jako totalna nisza

0

Pisanie w React szybsze niż we Flutter? Jakoś wątpię. Chyba, że piszesz na swoim przykładzie, że szybciej w RN, bo lepiej go znasz. Nie widzę żadnej przewagi RN.

Btw Xamarin native to jest to samo, co czysty Android/iOS, tyle że wszystko przetłumaczone z Javy/Kotlina/Swifta na C# i gorsze wsparcie z IDE. Nawet Xamarin Native jest wolniejszy od Fluttera.

Dodatkowo, aplikację Flutter można z tego samego kodu skomplikować jako web/pwa, desktop i mobile

1

@Ghost_:

To skąd taki wielki sukces react we frontendzie. Ten framework/biblioteka jest mega wygodna i szybka.

0

Niech sobie zostanie na frontendzie, dopóki i stamtąd go Flutter nie wyprze, mówimy o RN/mobile. RN to nie to samo, co React na frontendzie web, nie wiem po co to mieszasz.

Czemu zdobył popularność, bo nie było alternatywy lepszej, na mobile RN nigdy nie był dobry

1

@Ghost_:
Właśnie przekornie powiem, ze jest to dokladnie to samo! Importujesz paczkę reacta i podstawowe moduły reacta, a oprócz tego importujesz componenty z RN, bo nie masz na mobilce standardowych htmlowych.

Jednakże skłądnie pozostaje praktycznie ta sama i
kazdy plik zaczynasz od
import React, {...} from 'react';

wiec jest to ta sama biblioteka.

0

Tylko że na mobile to kupa, obiektywnie porównując do Fluttera. Flutter web pewnie wyprze Reacta i z frontu web z czasem.

W sumie znając Reacta łatwo przejść na Fluttera, bo to podobna koncepcja i język

1

@Ghost_:
flutter pojawił się na scenie parę ładnych lat temu i jakoś tego przeklętego reacta wyprzeć nie może, chociaż na gicie jest bardziej popularny od RN, to ofert pracy dla RN jest milion razy więcej.
Ogólnie RN jest źle prowadzony, ale w mojej opinii idea lepsza i potencjał większy. Zarządzanie natywnymi komponentami poprzez framework to lepsza idea niż renderowanie wszystkiego w canvasie.

Czy mobile to kupa? No jest to framework źle prowadzony i faktycznie ma on swoje problemy, przede wszystkim trzeba dość dobrze znać natywki i samego RN, zeby nie zacinac sie na błędach przy budowaniu projektu.

0
renderme napisał(a):

@Ghost_:

flutter pojawił się na scenie parę ładnych lat temu i jakoś tego przeklętego reacta wyprzeć nie może, chociaż na gicie jest bardziej popularny od RN, to ofert pracy dla RN jest milion razy więcej.

Wersja stabilna raptem 3 lata temu.

Zarządzanie natywnymi komponentami poprzez framework to lepsza idea niż renderowanie wszystkiego w canvasie.

Nie. To tylko niepotrzebny narzut i miejsce na kolejne bugi. Ta koncepcja się nie sprawdza. W dodatku, ogranicza cię tylko do tego, co oferują natywne komponenty, co komplikuje niektóre sprawy.

Czy mobile to kupa? No jest to framework źle prowadzony i faktycznie ma on swoje problemy, przede wszystkim trzeba dość dobrze znać natywki i samego RN, zeby nie zacinac sie na błędach przy budowaniu projektu.

Flutter jest z kolei bardzo dobrze prowadzony. Głównym problemem RN są bardzo niskiej jakości wtyczki potrzebne nawet do najprostszych czynności jak nawigacja. To jest druciarstwo i syf, który ledwo się trzyma kupy razem i strach czegokolwiek dotknąć albo dodać jakaś nową wtyczkę, bo wszystko się posypie w różnych miejscach

0

Ja biore pod uwage jedynie Xamarina bo programowałem w nim już albo React bo można wykorzystać go na frontendzie a to może mu sie przydać jako Fullstack w Javie ( chociaz @Ghost_ napisal że React web a React Nativ to cos innego?)

0

Możesz brać to, co lepiej znasz ale to jest gorsza technologia. Obiektywnie z multiplatform najlepszy jest obecnie flutter

1
Ghost_ napisał(a):

Obiektywnie z multiplatform najlepszy jest obecnie flutter.

co znaczy, ze jest najlepsza?
Najbardziej stabilna w developmencie, prawda.
Najbardziej wydajna, prawda.

Czy to duzo zmienia? Moim zdaniem, nie.

w RN Nigdy nie trafilem na problemy wydajnosciowe. O ile nie poniesie Cie z animacjami, to bedzie smigac.

Co do stabilnosci developmentu, to generalnie jak caly node: paczka x w wercji 1.22 nie dziala z paczka y w wersji 1.31 itp. To ogolny problem noda, przy czym on sie przemnaza przez problem gradle i xcode.

Lacznie; faktycznie development w RN jest trudniejszy, ale sa zalety obiektywne, np:

  • wiecej, lepiej platnej pracy
  • korzystasz ze srodowiska i narzedzi frontendowych, jest to przydatna wiedza dla wiekszosci devow
  • niski prog wejscia ze wzgledu ba js/ts ktory wiekszosc zna
  • wydajnosc jest az nadto wystarczajaca
  • development w react jest super wygodny, caly RWD jest rograny pod frontend, a w innych monbilkach jest jak odkrywanie kola na nowo.
1
renderme napisał(a):

Najbardziej stabilna w developmencie, prawda.
Najbardziej wydajna, prawda.

Czy to duzo zmienia? Moim zdaniem, nie.

Czemu ktoś by miał wybierać coś mniej stabilnego i mniej wydajnego? Uczepiłeś się jak rzep tego RN, czasem warto wyjść ze swojej strefy komfortu. Tym bardziej, że zasady są prawie takie same jak w RN.

Ok więcej pracy. Ktoś chce proszę bardzo. Ale mając wybór w czym zacząć projekt, nie wybrałbym RN.

1

@Ghost_:

To co piszesz jest interesujące i w jakimś sensie się z tym zgadzam, ale świat developmentu troche tak nie działa.
Czemu ludzie piszą serwery w nodejs? Czemu piszą je w pythonie i rubym? Gdyby liczyła się wydajność i stabilność, to tylko rust, golang itp.

Są też inne zmienne, np. liczba dostepnych developerów itp. Słuchałem kiedyś wywiadu, którego teza była taka, że apple wybrało objectiveC bo był przestażały i dużo było na rynku doświadczonych developerów, którzy stracili pracę. Zabawna historia.

0

Technicznie Flutter, potem RN, na końcu Xamarin. Rynek pracy ma pewną bezwładność, są stare projekty itd. Patrząc tylko na ilość ofert pracy - na dziś RN, przyszłościowo - Flutter. Zresztą są na tyle podobne, że można uczyć się obu.

0

@Ghost_:

To czemu PHP, czy RUBY ciągle urzędują na serwerach, chociaz technologicznie golang, czy .net zjada je na sniadanie?

Łącznie, tak - zgadzam się z argumentem, że flutter jest lepszy technologicznie.
RN miał większy potencjał, bo bazował na dobrze rozwiniętej bibliotece reacta, ale implementacyjnie to skaszanili.
Co zawojuje rynek; no tu już tylko wróżbita maciej może być pewny. Ja obstawiam jednak ciągłą dominacje RN, a już totalnie wykluczam scenariusz, że RN stanie się niszowy i niepopularny.

0

PHP wygrywa tanim hostingiem głównie. Ale zgodzę się, ciężko przewidzieć przyszłość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1