Cordova - nie buduje się projekt

0

Cześć, jestem zielony w temacie ale dopiero zaczynam przygodę więc proszę o wyrozumiałość jeśli mój problem będzie zdawał się dla was banalny.
Otóż zacząłem bawić się NODE.JS + Cordova
Problem pojawił się gdy chcę zainstalować androida wpisując w cordova komendę cordova build android, po wpisaniu komendy wyskakuje mi taki komunikat:

C:\apps\MojaAplikacja  ([email protected])
λ cordova build android
Checking Java JDK and Android SDK versions
ANDROID_SDK_ROOT=undefined (recommended setting)
ANDROID_HOME=C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk\tools (DEPRECATED)
Subproject Path: CordovaLib
Subproject Path: app

> Configure project :app
Project evaluation failed including an error in afterEvaluate {}. Run with --stacktrace for details of the afterEvaluate {} error.

FAILURE: Build failed with an exception.

* Where:
Script 'C:\apps\MojaAplikacja\platforms\android\CordovaLib\cordova.gradle' line: 68

* What went wrong:
A problem occurred evaluating project ':app'.
> No installed build tools found. Install the Android build tools vezrsion 19.1.0 or higher.

* Try:
Run with --stacktrace option to get the stack trace. Run with --info or --debug option to get more log output. Run with --scan to get full insights.

* Get more help at https://help.gradle.org

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam

0

No installed build tools found. Install the Android build tools vezrsion 19.1.0 or higher.

Zainstaluj to, co ci napisało, że nie masz ;)
I spawdź, czy masz poprawnie ustawioną zmienną środowiskową ANDROID_HOME (czy są tam sdk)

0

Tzn kwestia jest taka,że build tools mam już zainstalowanego w wersji najnowszej 29 , jeśli chodzi o zmienne to C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk i w path C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk\platform-tools + C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk\platform-tools
Może robię coś źle, jeśli tak to proszę mnie nakierować :)
Z góry dzięki!

0

C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk\platform-tools + C:\Users\Kamil\AppData\Local\Android\Sdk\platform-tools

Masz wpisane dwie takie same ścieżki? Jedna z nich powinna być do %ANDROID_HOME%\tools
Ale i tak podstawowe pytanie brzmi: czy w tym folderze są jakieś SDK?
W Android Studio zajrzyj do Tools -> SDK Manager -> Android SDK Location - co tu masz wpisane?

0

Dobra znalazłem błąd, faktycznie przy zmiennych miałem zdublowaną ścieżkę dlatego występował problem.
Dzięki bardzo za podsunięcie rozwiązania!:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1