Wypowiedzenie bez roku doświadczenia

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-21 16:17

Rejestracja: 2 tygodnie temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

1

Pracuję w tej firmie prawie rok (pod koniec maja będzie pełen), jednakże wielokrotnie złapałam ich na niedotrzymywaniu umowy ustnej. Zaczynając od obiecanej podwyżki po 3 miesiącach pracy (która nie nastąpiła do 7 miesięcy od zatrudnienia i nadal nie jest to wynagrodzenie przewyższające moje zarobki uprzednio jako kelnerka), po sprawy małe. Firma jest bardzo nowa na rynku i zatrudnia tylko mnie (jeszcze jedną osobą piszącą kod jest dyrektor). Miała być to pozycja Entry Level, jednakże już pierwszego dnia rzucono mnie na głęboką wodę i od tamtej pory pracuję jako Full Stack, mimo że aplikowałam na Back End. Firma jak się domyślacie nie ma HR, ponieważ nie zatrudnia nikogo oprócz mnie. Dyrektorów jest dwóch, jeden zajmuje się marketingiem, drugi ze mną tworzy aplikację, jednakże jego wiedza jest dosyć znikoma, więc większość pracy spada na moje barki. Dodam, że pracuję w Wielkiej Brytanii. Przez ostatnie kilka miesięcy zagryzłam zęby, ponieważ chciałam mieć udokumentowany rok pracy w zawodzie, jednakże coraz częściej widzę, że nie spełniamy jakichkolwiek norm (nie używamy żadnej kontroli wersji itp.). Jest to moja pierwsza praca jako programista i troche boję się, że gdy odejdę (szczególnie teraz w związku z pandemią) nie będę w stanie znaleźć pracy w zawodzie.
Moim pytaniem jest czy warto przeczekać i mieć rok udokumentowanego doświacznia? Czy może lepiej jednak zacząć szukać innej pracy?

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 16:24

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 1 dzień temu

4

Jak dla mnie uciekaj. Czym szybciej tym lepiej. Może nie jest to zmarnowany rok ale jako osoba rekrutująca krzywo patrzyłbym na taki rok doświadczenia. Chodzby system kontroli wersji. Osoba z rokiem doświadczenia powinna to poprostu umieć. Plus praca w zespole itd.

edytowany 1x, ostatnio: Ziemiak, 2020-03-21 16:24

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 16:44

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

2

W CV sobie wpisz, że rok pracowałaś (no chyba, że jakichś dokumentach to potem wyjdzie to nie :D). No i może najpierw znajdź coś innego i wtedy rzuć wypowiedzenia chyba, że jesteś pewna, ze sobie poradzisz ale to pewnie zależy od miasta i branży itd.

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 17:26

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 9 godzin temu

Lokalizacja: Abu Dhabi

4

Zasada numer jeden podczas zmiany pracy, pierw miej załatwioną nową zanim rzucisz starą. Powodzenia :)

edytowany 1x, ostatnio: sztadii, 2020-03-21 18:43

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 22:39

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 godzin temu

4

A dlaczego nie stosujesz kontroli wersji skoro jesteś w tej firmie w sumie tech leadem. Może powinnaś we własnym interesie zmieniać takie drobiazgi na lepsze. To też potem fajnie na rozmowie wygląda. Ja pierwsze o co bym spytał rekrutując Ciebie to dlaczego wiedząc, że coś można poprawić tego nie zrobiłaś.
Pracy bym szukał już teraz.

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 22:50

Rejestracja: 2 tygodnie temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Niestety takie zmiany nie wchodzą w grę w mojej firmie. Zaproponowałam korzystanie z GITu jak tylko rozpoczęłam pracę, ponieważ znam tą technologię z pracy na uczelni, jednakże dyrektor powiedział że nie potrafi tego wdrożyć, więc nie chciał tego wprowadzać. Nazwałeś mnie tech leaderem, ale sama nie nazwałabym tego w ten sposób, ponieważ realnie tylko tworzę aplikację pod wizję obu dyrektorów. Nie pozwalają mi nawet korzystać z gotowych bibliotek dla JavaScript, których oni nie znają. Kiedy byłam zatrudniona powiedziano mi że będziemy korzystać z Laravela, ale ponieważ do tej pory dyrektor "couldn't get his head around it" do aplikacji używamy tylko native PHP.

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 22:52

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 godzin temu

Lokalizacja: Silesia

Gita nie trzeba wdrażać. Możesz używać go lokalnie nikomu o tym nie mówiąc


Pozostało 580 znaków

2020-03-21 22:56

Rejestracja: 2 tygodnie temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Absolutnie się z Tobą zgadzam. Jednakże komputer, na którym pracuję w firmie jest ciągle sprawdzany i już wielokrotnie byłam "write up" za przetrzymywanie lokalnie jakiegokolwiek pliku. Nasza aplikacja jest dostępna tylko i wyłącznie na serwerze w firmie. Jest to moja pierwsza firma i myślałam że jest to całkiem normalne.

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 22:59

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 godzin temu

Lokalizacja: Silesia

0
MizuUchiha napisał(a):

myślałam że jest to całkiem normalne.

Bywa różnie. Ale ja zwykle nie byłem szpiegowany i instalowałem co chciałem


Pozostało 580 znaków

2020-03-21 23:04

Rejestracja: 2 tygodnie temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

2

Tutaj niestety jestem kontrolowana na każdym kroku. Dodatkowo nagrywany jest każdy dzień mojej pracy, więc logowanie na prywatne konta nie wchodzi w grę. I każde wyjście poza work order (no naprawienie buga, który się zauważyło a nie był wpisany) kończy się poważną rozmową pod koniec dnia, co jest dosyć stresujące.

Dobra rada. Uciekaj z tej firmy :) To co wyżej opisalaś nie jest normalne. - Sebastiano 2020-03-21 23:58
czy ty przypadkiem nie żyjesz w KOREI? - heyyou 2020-03-22 08:03
Północnej chyba jeśli już? - LukeJL 2020-03-22 10:51
tak, pozostawilem to w domyśle :) - heyyou 2020-03-22 13:13

Pozostało 580 znaków

2020-03-21 23:07

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

3

Czyli taki model komunistyczny preferują, kontrola podstawą zaufania :D


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0