Next,js a baza danych

0

Czołem. Nie tak dawno przerobiłem kurs Next.js z sieci, kurs niestety kończył się postawieniem apki, która chodziła w środowisku deweloperskim a produkcyjnym (Vercel) już nie(dobra, nie całkowicie), i nie zawierał dobrych sugestii co dalej robić.
Krótko mówiąc, apka którą rozwijam ma mieć możliwość dodawania komentarzy do projektów. O ile wszystko działa w dev, to na Vercelu sypie się błąd 405 - próba zapisu do pliku tylko do odczytu. Zapis jest realizowany przez fswriteSync z node.js.
Pobieżnie przejrzałem stacka i wynikałoby że częściowym rozwiazaniem jest pisanie do pliku umieszczonego w kat. /tmp/ Tyle, że to jest rozwiązanie czasowe - zadziała ale plik w tmp zniknie i nie można utrwalić danych, a dla rozwiązania permanentnego sugerowana jest integracja z jakimś systemem bazodanowym.
Jak napisałem, przejrzałem pobieżnie. To moje początki z backendem i na razie mało z tego rozumiem. Stąd pytanie:

  1. Czy wniosek, że z samego Next.js i Node.js nie można wprowadzić trwałych zmian w plikach danych jest słuszny, czy nie?
  2. Jeżeli nie jest słuszny, to w jakim kierunku szukać rozwiązania? Na stacku nic od ręki nie znalazłem.
  3. Jeżeli jest słuszny to jaki system bazodanowy (nie-relacyjny) byście polecali ? W zasadzie Next.js ma stronkę na temat sugerowanych systemów, ale... no właśnie nic mi te nazwy nie mówią. Ma to być darmowe i proste a jeszcze najlepiej podobne do Firebase (mam apkę w prosty sposób komunikującą się z Firebase i mniej wiecej wiem jak to działa)
  4. A może jednak Firebase jest integrowalny z Next.js tylko z jakichś tam przyczyn nie znalazł się na tej liście?
2
Krajeski napisał(a):
  1. Czy wniosek, że z samego Next.js i Node.js nie można wprowadzić trwałych zmian w plikach danych jest słuszny, czy nie?

Zależy jak to hostujesz. Na Vercel i podobnych nie masz gwarancji stałego file systemu jak sam już zauważyłeś. Jakbyś sobie to sam hostował to możesz to zapewnić. (Nie mówie, że to dobry pomysł, wszystko zależy od wymagań)

  1. Jeżeli nie jest słuszny, to w jakim kierunku szukać rozwiązania? Na stacku nic od ręki nie znalazłem.

patrz wyżej

  1. Jeżeli jest słuszny to jaki system bazodanowy (nie-relacyjny) byście polecali ? W zasadzie Next.js ma stronkę na temat sugerowanych systemów, ale... no właśnie nic mi te nazwy nie mówią. Ma to być darmowe i proste a jeszcze najlepiej podobne do Firebase (mam apkę w prosty sposób komunikującą się z Firebase i mniej wiecej wiem jak to działa)

Możesz spróbować supabase (jest relacyjny, to PostgreSQL) ale ma darmowy plan i pasuje do use-case.

  1. A może jednak Firebase jest integrowalny z Next.js tylko z jakichś tam przyczyn nie znalazł się na tej liście?

Jest, to backend jak każdy inny i możesz do niego uderzać z Next.js (czy jakiejkolwiek innej technologii webowej)

1
not Michal napisał(a):
Krajeski napisał(a):
  1. Czy wniosek, że z samego Next.js i Node.js nie można wprowadzić trwałych zmian w plikach danych jest słuszny, czy nie?

Zależy jak to hostujesz. Na Vercel i podobnych nie masz gwarancji stałego file systemu jak sam już zauważyłeś. Jakbyś sobie to sam hostował to możesz to zapewnić. (Nie mówie, że to dobry pomysł, wszystko zależy od wymagań)

  1. Jeżeli nie jest słuszny, to w jakim kierunku szukać rozwiązania? Na stacku nic od ręki nie znalazłem.

patrz wyżej

  1. Jeżeli jest słuszny to jaki system bazodanowy (nie-relacyjny) byście polecali ? W zasadzie Next.js ma stronkę na temat sugerowanych systemów, ale... no właśnie nic mi te nazwy nie mówią. Ma to być darmowe i proste a jeszcze najlepiej podobne do Firebase (mam apkę w prosty sposób komunikującą się z Firebase i mniej wiecej wiem jak to działa)

Możesz spróbować supabase (jest relacyjny, to PostgreSQL) ale ma darmowy plan i pasuje do use-case.

  1. A może jednak Firebase jest integrowalny z Next.js tylko z jakichś tam przyczyn nie znalazł się na tej liście?

Jest, to backend jak każdy inny i możesz do niego uderzać z Next.js (czy jakiejkolwiek innej technologii webowej)

Dzięki :) Najważniejsze, że nie będę kopał się z koniem usiłując trwale zmienić pliki w Vercelu

0

Wiesz, zobacz sobie na remixa, oszczędzisz sobie siwych włosów

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1