Zapis funkcji z typami generycznymi

0

Co to za dwa zapisy związane z typami w ts ? Czy posiadają one jakąś nazwę ? Czy drugi zapis to po prostu typy generyczne w tsie ?

Pierwszy zapis:

export const jakasFunkcja = <pierwszyTyp = unknown, drugiTyp = unknown>(
  prop1: string,
  prop2: number,
): typZwracany

Drugi zapis:

typZewnetrzny<typWewnetrzny<typZagniezdzony>>

W pierwszym zapisie chodzi mi o pierwszą linijkę.

0

czyli ten zapis

export const jakasFunkcja = <pierwszyTyp = unknown, drugiTyp = unknown>

oznacza tworzenie typu o nazwie pierwszyTyp, który defaultowo jest typem unknown ?

1
mielony711 napisał(a):

czyli ten zapis

export const jakasFunkcja = <pierwszyTyp = unknown, drugiTyp = unknown>

oznacza tworzenie typu o nazwie pierwszyTyp, który defaultowo jest typem unknown ?

Nie.

To deklaruje typy generyczne dla funkcji, ale nie tworzy nowych.

2

Ale gdzie w dokumentacji TypeScript można znaleźć informacje na ten temat?

Aa, widzę już, że ta notacja <foo = number> to po prostu oznacza, że defaultowo typ foo będzie typem number https://www.typescriptlang.org/docs/handbook/2/generics.html#generic-parameter-defaults

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1