Cześć, to początek mojej zabawy z testami wiec pewnie sprawa jest banalna.
Otóż parę testów napisałem i nawet działają, ale z niezrozumiałych dla mnie przyczyny katalog test musi leżeć w src. Jeżeli wynoszę go na poziom równoległy do src, czyli na poziom katalogu głownego projektu, JEST krzyczy, że nie widzi testów.

import type { Config } from "@jest/types";

const config: Config.InitialOptions = {
    roots: ["<rootDir>/src"],
    transform: {
        "^.+\\.tsx?$": "ts-jest",
        "^.+\\.css$": "<rootDir>/jest-config/style-mock.js",
        "^.+\\.(js|jsx)$": "babel-jest",
    },
    setupFilesAfterEnv: ["@testing-library/jest-dom/extend-expect"],
    testRegex: "(/__tests__/.*|(\\.|/)(test|spec))\\.tsx?$",
    moduleFileExtensions: ["ts", "tsx", "js", "jsx", "json", "node"],
    testEnvironment: "jsdom",
    collectCoverage: true,
    moduleDirectories: ["node_modules", "src"],
    collectCoverageFrom: ["src/**/*.{ts,tsx}"],
    moduleNameMapper: {
        "^.+\\.(css|sass|scss)$": "identity-obj-proxy",
    },
};

export default config;

Przechwytywanie.JPG
A taka jest ogólna struktura projektu. W katalogu src jest katalog test i inaczej nie działa