Dystrybucja developerska a produkcyjna

0

Czy dobrze rozumiem, że w celu opublikowania projektu Reacta na GitHubie trzeba w katalogu projektu wykonać polecenie npm run build a następnie wysłać go na githuba? A jeżeli tak, to jak sprawić, żeby na moim komputerze ten projekt później znowu stał się development build zamiast production build? No bo zamierzam dalej nad nim pracować i dodawać kolejne funkcjonalności.

1
Tevi napisał(a):

Czy dobrze rozumiem, że w celu opublikowania projektu Reacta na GitHubie trzeba w katalogu projektu wykonać polecenie npm run build a następnie wysłać go na githuba? A jeżeli tak, to jak sprawić, żeby na moim komputerze ten projekt później znowu stał się development build zamiast production build? No bo zamierzam dalej nad nim pracować i dodawać kolejne funkcjonalności.

Uruchomienie npm run build nie zmieni Twojego kodu źródłowego, tylko stworzy folder dist/ lub build/ w którym będzie produkcyjna wersja aplikacji i tylko zawartość tego folderu należy gdzieś wrzucić.

Sam kod źródłowy pozostaje bez zmian, niezależnie od tego jak zbudujesz aplikację.

1

nie musisz nic budować, żeby wrzucić kod do repo na GH. Wrzucasz niezbudowany.

0
Riddle napisał(a):
Tevi napisał(a):

Czy dobrze rozumiem, że w celu opublikowania projektu Reacta na GitHubie trzeba w katalogu projektu wykonać polecenie npm run build a następnie wysłać go na githuba? A jeżeli tak, to jak sprawić, żeby na moim komputerze ten projekt później znowu stał się development build zamiast production build? No bo zamierzam dalej nad nim pracować i dodawać kolejne funkcjonalności.

Uruchomienie npm run build nie zmieni Twojego kodu źródłowego, tylko stworzy folder dist/ lub build/ w którym będzie produkcyjna wersja aplikacji i tylko zawartość tego folderu należy gdzieś wrzucić.

Sam kod źródłowy pozostaje bez zmian, niezależnie od tego jak zbudujesz aplikację.

Dla pracodawcy nie będzie miało znaczenia czy wrzucę produkcyjną, czy developerską wersję?

1
Tevi napisał(a):

Dla pracodawcy nie będzie miało znaczenia czy wrzucę produkcyjną, czy developerską wersję?

Zależy, jak bardzo technicznie kompetentny jest ten pracodawca. Możliwe że nawet nie zauważy różnicy.

0

No jeżeli mówimy o czytaniu kodu, to niezbudowana wersja developerska jest tą ładną. Strona po zbudowaniu (szczególnie produkcyjnie) może być całkowicie nieczytelna.

Ale sprecyzujmy - mówisz o wrzuceniu czegoś do Githuba, żeby dało się czytać kod źródłowy w repo? Bo tak rozumiem wrzucanie na Githuba, ale czytając ten wątek zastanawiam się czy nie masz na myśli przypadkiem GitHub Pages (udostępniany przez GH hosting „stron WWW”, gdzie się wrzuca strony po to, żeby dało się je przeklikać)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1