Klient HTTP wysyłający żądania HTTPS

0

Cześć,

jakiego http klienta używacie do komunikacji z serwerem w react native?

Użyłem u siebie axios i mam problem z wysyłaniem żądań HTTPS. Domyślnie to nie działa i z tego co widzę to nie jest takie 'łatwe' do ogarnięcia.

Zastanawiam się jak zrobić to dobrze. Najchętniej zostałbym przy axios bo sporo będę musiał zmieniać.

Dodam, że nie używam Expo.

0

W jednym projekcie korzystamy z axios w drugim zaś z apisauce

0
RideorDie napisał(a):

Użyłem u siebie axios i mam problem z wysyłaniem żądań HTTPS. Domyślnie to nie działa i z tego co widzę to nie jest takie 'łatwe' do ogarnięcia.

W jakim sensie to nie działa? Możesz podać przykładowy komunikat błędu?

0

To zdziwiony jestem, że od tak używacie https z axios w react native bo czytałem, że trzeba httpsAgent skonfigurować a to wymaga instalowania dodatkowych paczek i konfiguracji.

Xarviel napisał(a):

W jakim sensie to nie działa? Możesz podać przykładowy komunikat błędu?

mam ogólny błąd Network Error, nie widzę tam żadnych dodatkowych informacji które mogłyby w czymś pomóc :/

0

Mało już pamiętam z RN, ale czy tam nie ma zwykłego fetch, który po prostu działa?

0

@Michalk001: wrzuciłbyś swoją konfigurację axios, która działa Ci z https?

Sprawdziłem na symulatorze ios i tam działa bez problemu.
Ale na androidzie, czy to telefon czy symulator to nie działa :/

Okej dokopałem się do błędu: java.security.cert.CertPathValidatorException: Trust anchor for certification path not found.

Teraz powinno być łatwiej naprawić

2

Dodanie network security config ze ścieżką do certyfikatu rozwiązuje problem

Tutaj więcej informacji jak to zrobić - https://developer.android.com/training/articles/security-config#CustomTrust

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1