Uruchomienie servera mysql podczas startu aplikacji

0

Witam,
jak zrobić aby podczas uruchamiania aplikacji React z automatu uruchamiał mi się mysql. Chodzi o opcję node server.js
screenshot-20230319124406.png
domyślam się że trzeba coś zmodyfikować w pliku package.json

screenshot-20230319124451.png

1

zamiast

"scripts": {
   "start": "react-scripts start"
}

weź spróbuj:

"scripts": {
   "start": "node server.js & react-scripts start"
}

ale nie jestem pewien, czy ci to zadziała na windowsach

ten wątek jeszcze możesz poczytać:
https://stackoverflow.com/questions/39172536/running-npm-scripts-sequentially

0

W package.json jak podał @LukeJL albo bezpośrednio w vscode jako task.
Ale tak przy okazji dodam że taki use case to idealny kandydat do dockera i dokładnie to docker composera.

0
Verona napisał(a):

W package.json jak podał @LukeJL albo bezpośrednio w vscode jako task.
Ale tak przy okazji dodam że taki use case to idealny kandydat do dockera i dokładnie to docker composera.

Dodałem linijkę "start": "node src/server.js && react-scripts start",
ale niestety wszystko zatrzymało się na pliku server;js i dalej nie uruchamia się aplikacja.
:(
screenshot-20230319212411.png
screenshot-20230319212516.png

0

Masz świadomośc gdzie jest klient, serwer, na jakim kompie co pracuje, i jakie serwey są w twoim projekcie?

Wyważasz jakiś otwarte drzwi, i nie mam pojecia jakie. To ma mocny zapach YX problemu

0

Jeśli chcesz uruchomić kilka procesów jedną komendą spróbuj użyć concurrently (https://www.npmjs.com/package/concurrently)
Pierwszy proces się uruchomił i nie zakończył działania więc drugi Ci się nie odpali.
Zamiast sekwencyjnie uruchom je współbieżnie właśnie przy pomocy concurrently.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1