Nazwa funkcji w nawiasie?

0
export default function (User) {
  // kod
}

Po co nazwa funkcji w nawiasie?

6

To nie jest nazwa funkcji tylko nazwa argumentu

1
wojtekxtx napisał(a):
export default function (User) {
  // kod
}

Po co nazwa funkcji w nawiasie?

W JavaScript taki zapis:

function name() {
}

jest niemalże tożsamy z takim

const name = function () {
};

Oczywiście nie musisz zapisywać takiej funkcji do zmiennej, możesz ją od razu zwrócić lub wyexportować:

return function () {}

lub

export default function () {}

Ten element również istnieje w innych językach:

  • W PHP można zwrócić funkcję anonimową - return function ($arg) {}
  • W Pythonie mamy osobną notację, nazywaną "lambdą" - return lambda arg: value
  • W Javie i kumplach mamy również wyrażenie lambda: - return arg => value;

To jest wszystko ten sam koncept, przedstawiony tylko trochę z inną składnią.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1