Czy funkcja sprzątająca z hooka useEffect powinna się wykonywać jeśli zmieni się wartość zmiennej przekazanej w tablicy zależności do useEffecta ?

0

Czy funkcja sprzątająca z hooka useEffect powinna się wykonywać jeśli zmieni się wartość zmiennej przekazanej w tablicy zależności do useEffecta ?

0
sajek587 napisał(a):

Czy funkcja sprzątająca z hooka useEffect powinna się wykonywać jeśli zmieni się wartość zmiennej przekazanej w tablicy zależności do useEffecta ?

A "powinna" tzn.?

Napisz prosty komponent, zmień wartość zależności w useEffect() i sprawdź czy funkcja sprzatająca się wykona.

0
Riddle napisał(a):
sajek587 napisał(a):

Czy funkcja sprzątająca z hooka useEffect powinna się wykonywać jeśli zmieni się wartość zmiennej przekazanej w tablicy zależności do useEffecta ?

A "powinna" tzn.?

Napisz prosty komponent, zmień wartość zależności w useEffect() i sprawdź czy funkcja sprzatająca się wykona.

Wykona się, bo sprawdzałem. Tylko zastanawiałem się czy to jest na pewno poprawne zachowanie.

0
sajek587 napisał(a):
Riddle napisał(a):
sajek587 napisał(a):

Czy funkcja sprzątająca z hooka useEffect powinna się wykonywać jeśli zmieni się wartość zmiennej przekazanej w tablicy zależności do useEffecta ?

A "powinna" tzn.?

Napisz prosty komponent, zmień wartość zależności w useEffect() i sprawdź czy funkcja sprzatająca się wykona.

Wykona się, bo sprawdzałem. Tylko zastanawiałem się czy to jest na pewno poprawne zachowanie.

Ale "poprawne" pod jakim względem?

Jest to spowodowane pewnie tym, że React dba o to że jeśli masz taki "kontrakt" funkcji początkowej i końcowej, to React dba o to, że jeśli początkowa funkcja odpali się dajmy na to 10 razy, to kończąca również się wykona 10 razy; a jak zmienią się zależności to początkowa funkcja się wykona ponownie - sugerowałoby to że końcowa również powinna.

0

Czy to jest poprawne zachowanie w React

0

A czy funkcja sprzątająca uruchomi się przed wykonaniem logiki z useEffecta czy po wykonaniu logiki z useEffecta ? Jak stworzyłem sobie prosty przykład to w console.log pokazuje mi to tak jakby najpierw była odpalana funkcja czyszcząca, a potem logika z useEffecta.

0
sajek587 napisał(a):

A czy funkcja sprzątająca uruchomi się przed wykonaniem logiki z useEffecta czy po wykonaniu logiki z useEffecta ? Jak stworzyłem sobie prosty przykład to w console.log pokazuje mi to tak jakby najpierw była odpalana funkcja czyszcząca, a potem logika z useEffecta.

Biorąc pod uwagę fakt że funkcja z useEffect() zwraca funkcję czyszczącą, to jest to niemalże niemożliwe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1