Podświetlenie pola w tabeli przy zmianie wartości

0

Hej,

Mam tabelę, która się odświeża dynamicznie za pomocą komunikatów przez signalR. Chciałbym, żeby pole, które się odświeżyło podświetliło się na chwilę i zgasło. Jak coś takiego zrobić - zarówno od strony CSS jak Angulara? Wiem, że w CSS można ustawić transition time, więc efekt zabłyśnięcia można zrobić - tylko czy się da to po chwili wygasić? Od strony Angulara wydaję mi się, że wystarczy onchange i ngclass, chociaż nie jestem pewien. Ktoś może coś podobnego zrobił?

1

Moim zdaniem SignalR nie ma znaczenia. Bo nie ważne jaką technologią pobierasz dane, ważne gdzie te dane mają być podświetlone. Propozycja rozwiązania Angular 8 - blink td when its value changes

0

w końcu poradziłem sobie w pewnym sensie poprzez angularowe animacje:

animations: [
    trigger('valueAnimation', [
      transition(':increment', [
          style({ color: 'green' }),
          animate('0.8s ease-out', style('*'))
        ]
      ),
      transition(':decrement', [
          style({ color: 'red' }),
          animate('0.8s ease-out', style('*'))
        ]
      )
    ])
  ]

działa to o tyle, że zmienia animacją kolor czcionki na chwilę, natomiast nie jestem w stanie uzyskać efektu podświetlenia w taki sposób, że by się pojawiało na chwile halo w jakimś kolorze - czyli box-shadow, albo chociaż podkreślenie - text-decoration. Niestety w polu style({}) daje się wprowadzić tylko proste style - kolory, wielkość czcionki, itd. Czy jest jakaś opcja jak to obejść?

0

Robisz taki styl style({ color: 'green' }),, zmień color na to co chcesz uzyskać. W twoim przypadku pewnie będzie boxShadow.

Niestety w polu style({}) daje się wprowadzić tylko proste style - kolory, wielkość czcionki, itd.

Skąd masz taką informację?

0

Jak zrobię:

style({ color: 'red' , box-shadow: '0px 4px 4px rgba(200, 200, 200, 1)' }),

to kompilator mi rzyga błędem

1

Czy ja napisałem box-shadow?

0

Wpisałem box-shadow, bo tak mam ostylowane inne elementy w aplikacji. Natomiast jak się wpisze bez myślnika, to owszem, się kompiluje, ale nic się nie dzieje jeżeli chodzi o efekt wizualny, dodatkowo wyświetla się warning:

The provided CSS properties are not recognized properties supported for animations

Więc jednak jest jakiś zbiór properties'ów CSS, które można do angularowej animacji podłączyć, ale niestety nie mogę tego znaleźć w żadnej dokumentacji.

K

0

Nie, zwyczajnie różnica polega na tym, że zamiast myślnika jest camelCase:
background-color = backgroundColor
box-shadow = boxShadow
font-size = fontSize

Wygląda, że tutaj działa 🤔 Angular Animation which creates short highlight

0

Ok, dzięki. Nie miałem pojęcia o camelCase.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1