Dodawanie liczb wprowadzonych z klawiatury

0
dana1 = prompt("Podaj a: ");
dana2 = prompt("Podaj b: ");


wynik = (dana1 + dana2);


document.getElementById("liczenie").innerHTML = (wynik)

Witam,
Zaczynam dopiero i chciałem stworzyć prosty kalkulator do liczenia pola lub obwodu.
Użytkownik podaje dane i wyrzucany jest wynik na stronie html.
Jednak mam problem mianowicie: a=5 b=2 więc powinno wyrzucić wynik 7 a wyrzuca mi 52
Liczby nie są dodawane tylko pisane obok siebie.
Why?

1

Pobrane dane są typu string (napis), a nie typu liczbowego.
A wtedy operator + skleja napisy, a nie dodaje liczby

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Pobrane dane są typu string (napis), a nie typu liczbowego.
A wtedy operator + skleja napisy, a nie dodaje liczby

Jak zmienić pobrane dane?

1

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Window/prompt
Prompt message - A string of text to display to the user.
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Operators/Addition
The addition (+) operator produces the sum of numeric operands or string concatenation.

A więc działanie na 2 stringach z operatorem „+¨ je połączy.
Zrzutuj na number : Number(dana1)

0
theghosti napisał(a):
dana1 = prompt("Podaj a: ");
dana2 = prompt("Podaj b: ");


wynik = (dana1 + dana2);


document.getElementById("liczenie").innerHTML = (wynik)

Użyj parseInt()

const a = parseInt(prompt("Podaj a"), 10);
const b = parseInt(prompt("Podaj b"), 10);
0

Ja właśnie też zaczynam. Właśnie robię stronkę infinityhost.cba.pl. Docelowo ta strona ma służyć do ekspresowej nauki Javascript, HTML i CSS. Jak byś miał jakieś sugestie to wal śmiało. Na tej stronce będzie można ładować gotowe projekty(które już są tam obecne) i na nich działać.

0
infinityhost napisał(a):

Ja właśnie też zaczynam. Właśnie robię stronkę infinityhost.cba.pl. Docelowo ta strona ma służyć do ekspresowej nauki Javascript, HTML i CSS. Jak byś miał jakieś sugestie to wal śmiało.

Ale ten jezyk ma GC ... zdradzasz C ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1