Czy czysty JavaScript wystarczy do obsługi Api

0

Uczę się back endu. Powoli zabieram się za pisanie pierwszej aplikacji Webową w związku z czym chcę jeszcze liznąć fornt endu. Zastanawiam się tylko czy znajomość podstaw JavaSriptu wystarczy do wysyłania zapytań do Api oraz wyświetlania wyników w przeglądarce? Czy może jednak bez znajomości podstaw Reacta lub Angulara ani rusz?

53

Frameworki, biblioteki to tylko taki synthatic sugar, który ułatwia pewne rzeczy. Pod spodem jest nadal czysty język. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest nauczenie się języka, żeby rozumieć proces a dopiero potem brać się za dodatki.

Co do pierwszego pytania to jak najbardziej.
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Fetch_API/Using_Fetch

1

@Michał Jasiński:

Pytanie zadałeś do pewnego stopnia niejednoznacznie.

Standardowy JS WYSTARCZY do wysyłania pytań, wyświetlania na konsoli JS i "jakiegoś" wyświetlania w oknie głównym przeglądarki (~= testowania backendu)

Czy powstanie z tego coś, co będzie satysfakcjonowało endusera ? Raczej framework.
Za taki o mniejszym, progu wejścia uchodzi Vue, przynajmniej w/s do Angulara

0
ZrobieDobrze napisał(a):

@Michał Jasiński:

Pytanie zadałeś do pewnego stopnia niejednoznacznie.

Standardowy JS WYSTARCZY do wysyłania pytań, wyświetlania na konsoli JS i "jakiegoś" wyświetlania w oknie głównym przeglądarki (~= testowania backendu)

Czy powstanie z tego coś, co będzie satysfakcjonowało endusera ? Raczej framework.
Za taki o mniejszym, progu wejścia uchodzi Vue, przynajmniej w/s do Angulara

Nie mogę się już doczekać kiedy będę mógł stworzyć własną aplikację. Wiem, że bez front endu nie będę mógł zwizualizować swojego WebApi. Mnie w chwili obiecanej interesuje gównie back end i jemu chce poświecić jak najwięcej czasu. Z frontu planuję liznąć tylko podstawy aby zrealizować swój cel. Liczę, po cichu że sam JavaScrip mi wystarczy ale nie mam pewności.

0
ledi12 napisał(a):

Frameworki, biblioteki to tylko taki synthatic sugar, który ułatwia pewne rzeczy. Pod spodem jest nadal czysty język.

Tak z herbatą w ręce myślę, aktualne frameworki mocno wprowadzają nowy język TypeScript (@Michał Jasiński który ja pozwolę sobie określić tak: podejście do naprawienia tego, co JS ma spieprzone i jak powinien wyglądać od początku ). Tym niemniej TypeScript jest warstwą "nad JS", i nie ma cudów, żebyś nie musiał znać JS

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest nauczenie się języka, żeby rozumieć proces a dopiero potem brać się za dodatki.

Zdecydowanie dobra rada.

1
Michał Jasiński napisał(a):

Uczę się back endu. Powoli zabieram się za pisanie pierwszej aplikacji Webową w związku z czym chcę jeszcze liznąć fornt endu. Zastanawiam się tylko czy znajomość podstaw JavaSriptu wystarczy do wysyłania zapytań do Api oraz wyświetlania wyników w przeglądarce? Czy może jednak bez znajomości podstaw Reacta lub Angulara ani rusz?

React, Angular, Vue, Svelte itp. są to biblioteki, które pomają w tworzeniu GUI. Jak chcesz mieć np. stronę z 10 przyciskami i każdy przycisk co innego ma robić, to wtedy możesz użyć Reacta czy innej podobnej biblioteki.

Natomiast do komunikacji z backendowym API to React ani ci nie jest potrzebny, ani ci nie pomoże, bo on nie jest od tego. Wystarczy fetch albo WebSockety, XHR albo jakaś biblioteka, która pod spodem z tego korzysta.

wyświetlania wyników w przeglądarce?

Do wyświetlania wyników w przeglądarce już React czy inne podobne biblioteki jak najbardziej może ci się przydać. Ale nie jest konieczny.

0
LukeJL napisał(a):
Michał Jasiński napisał(a):

Uczę się back endu. Powoli zabieram się za pisanie pierwszej aplikacji Webową w związku z czym chcę jeszcze liznąć fornt endu. Zastanawiam się tylko czy znajomość podstaw JavaSriptu wystarczy do wysyłania zapytań do Api oraz wyświetlania wyników w przeglądarce? Czy może jednak bez znajomości podstaw Reacta lub Angulara ani rusz?

React, Angular, Vue, Svelte itp. są to biblioteki, które pomają w tworzeniu GUI. Jak chcesz mieć np. stronę z 10 przyciskami i każdy przycisk co innego ma robić, to wtedy możesz użyć Reacta czy innej podobnej biblioteki.

Natomiast do komunikacji z backendowym API to React ani ci nie jest potrzebny, ani ci nie pomoże, bo on nie jest od tego. Wystarczy fetch albo WebSockety, XHR albo jakaś biblioteka, która pod spodem z tego korzysta.

wyświetlania wyników w przeglądarce?

Do wyświetlania wyników w przeglądarce już React czy inne podobne biblioteki jak najbardziej może ci się przydać. Ale nie jest konieczny.

Oczywiście chciał bym wyświetlić wyniki. Strona nie musi być ładna ale zależy mi zobrazowaniu działania WebApi.

1

no to tutaj są dwa problemy:

  • komunikacja z serwerem (wysyłanie i odbieranie danych). To nie ma nic wspólnego z GUI, po prostu dostajesz jakieś dane od serwera albo wysyłasz. I tutaj masz fetch, WebSockety, XHR...
  • wyświetlanie danych na stronie - tutaj możesz bezpośrednio z DOM korzystać, a możesz użyć np. Reacta. Natomiast to jest niezależne od tego, skąd są te dane, mogą być nawet z d***.

stąd wynika, że niezależnie od podejścia, będziesz potrzebował napisać jakiś glue code, który odbierze dane z API i wrzuci do DOM czy do komponentów w React (albo innej podobnej biblioteki)

0
LukeJL napisał(a):

no to tutaj są dwa problemy:

  • komunikacja z serwerem (wysyłanie i odbieranie danych). To nie ma nic wspólnego z GUI, po prostu dostajesz jakieś dane od serwera albo wysyłasz. I tutaj masz fetch, WebSockety, XHR...
  • wyświetlanie danych na stronie - tutaj możesz bezpośrednio z DOM korzystać, a możesz użyć np. Reacta. Natomiast to jest niezależne od tego, skąd są te dane, mogą być nawet z d***.

stąd wynika, że niezależnie od podejścia, będziesz potrzebował napisać jakiś glue code, który odbierze dane z API i wrzuci do DOM czy do komponentów w React (albo innej podobnej biblioteki)

Dzięki, mocno mi to rozjaśniło temat. Miałem nieco inne wyobrażenie na ten temat. Wiem już mniej więcej jakie skile rozwijać aby zrealizować postawiony cel

0

moim zdaniem nie baw sie w reacty czy frameworki, tylko zrób to, co chcesz w czystym JSie. To Ci da później dużo lepszy pogląd na frameworki.

0
Michał Jasiński napisał(a):

Uczę się back endu. Powoli zabieram się za pisanie pierwszej aplikacji Webową w związku z czym chcę jeszcze liznąć fornt endu. Zastanawiam się tylko czy znajomość podstaw JavaSriptu wystarczy do wysyłania zapytań do Api oraz wyświetlania wyników w przeglądarce? Czy może jednak bez znajomości podstaw Reacta lub Angulara ani rusz?

Wystarczy.

Frameworki takie jak React i Angular nie są po to żeby zrobić "cokolwiek" na froncie, tylko zeby budować duże aplikacje, z których 80-90% "logiki" to jest UI. Jeśli proporcje logiki w aplikacji webowej stają się bardziej równe (np 50/50, albo jeszcze mniej), wtedy zasadność stosowania tych frameworków może spać.

Jeśli Ty chcesz tylko wczytać dane i je pokazać to ich nie potrzebujesz, ale możesz ich użyć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1