Biblioteka wykrywania punktów twarzy

0

Cześć,
szukam jakiejś sprawdzonej biblioteki, która po wysłaniu z frontendu zdjęcia z kamerki pozwoli mi w node.js znaleźć punkty orientacyjne twarzy. Co polecacie?

1

może TensorFlow.js?

0
LukeJL napisał(a):

może TensorFlow.js?

I tu jest problem, bo kiedy próbuję zainstalować tensorflow to wyskakuje mi błąd:
npm i @tensorflow/tfjs-node
screenshot-20221013170650.png
, którego za nic nie rozumiem

0

Masz w komunikacie linka, gdzie jest wszystko wytłumaczone: https://github.com/nodejs/node-gyp#on-windows

Wystarczy że zainstalujesz Visual Studio (nie całe IDE, tylko narzędzia).

0

Rozumiem, że mając Visual Studio Code powinienem wejść w ten link, pobrać instalator i wybrać "Programowanie aplikacji klasycznych w języku C++". Mam rację? Być może to głupie pytanie, ale nie chcę instalować czegoś, żeby później się okazało, że to nie to.
https://visualstudio.microsoft.com/pl/thank-you-downloading-visual-studio/?sku=BuildTools

0

Tak, nawet komunikat o błędzie to wspomina

You need to install the latest version of Visual Studio including the "Desktop development with C++" workload.

Ogólnie ta paczka node-gyp z której pochodzi błąd potrafi być dość kłopotliwa jeśli w systemie brakuje zależności, których nie można pobrać przez npm'a.

0

Zauważyłem. Pomimo, że zainstalowałem VS z tego linku, wybrałem "Programowanie aplikacji klasycznych w języku C++" oraz zgodnie z tą odpowiedzią na Stackoverflow zainstalowałem "windows 10 SDK" to dalej pokazuje się ten sam błąd.
Możliwe, że nie rozumiem, co trzeba zrobić z tą komendą npm config set msvs_version 2017. Jest ona w Readme na Githubie podesłanym w linku u góry. Zmieniłem tylko rok na 2022 (npm config set msvs_version 2022) i wpisałem ją do konsoli projektu w VSC oraz w konsoli Node.js command prompt. Jednak nic nowego - znów ten błąd. Co mogę robić źle?

0

Możesz również spróbować to odpalić w środowisku linuksowym (przez WSL albo Dockera), może będzie łatwiej (sprawdziłem i na kontenerze dockerowym zbudowanym z obrazu node się instaluje ten @tensorflow/tfjs-node bez problemu).

Chociaż niby na Windowsach też powinno działać (This package will work on Linux, Windows, and Mac platforms where TensorFlow is supported. https://www.npmjs.com/package/@tensorflow/tfjs-node )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1