Parsowanie daty i godziny w odpowiednim formacie

0

Jest sobie pobieranie daty

currentDate = new Date();
const cValue = formatDate(currentDate, 'yyyy-MM-dd', 'en-US');

z backendu przychodzi data w następującej postaci

2022-10-28T13:57:07.4

Co wpisać w metodzie do formatowania żeby uzyskać taki efekt jak z backendu i tym samym móc później porównywać ze sobą te daty?

1
const backendDate = new Date('2022-10-28T13:57:07.4');

i możesz porównywać

0
biela_ napisał(a):

Jest sobie pobieranie daty

currentDate = new Date();
const cValue = formatDate(currentDate, 'yyyy-MM-dd', 'en-US');

z backendu przychodzi data w następującej postaci

2022-10-28T13:57:07.4

Co wpisać w metodzie do formatowania żeby uzyskać taki efekt jak z backendu i tym samym móc później porównywać ze sobą te daty?

Ogólnie rzecz biorąc, to na podstawie jednej wartości, nie da się specjalnie ustalić w jakim formacie ta data przychodzi. Np jakbyś dostał 2022-01-02, to nie możesz wiedzieć czy to oznacza 2 stycznia w formacie mm-dd, czyli może 1 lutego w formacie dd-mm. Także jak mówisz...

z backendu przychodzi data w następującej postaci

to dobrze żebyś faktycznie wiedział jaki to jest format.

Akurat w Twoim przykładzie masz 10-28, więc można się spodziewać że to jest mm-dd, ale to też nie wskazuje jednoznacznie na format, bo są formaty które liczą miesiące od 0 (mimo że większość liczy od 1). Bo to może być jakiś standard, ale równie dobrze może być czyjś customowy format: yyyy-MM-ddTHH:mm:ss.f.

Nie znasz nie wiadomych, np nie wiesz w jakiej strefie czasowej jest ta godzina. Może być lokalna, może być UTC, albo w ogóle jeszcze jakaś inna.

1

Niezmiennie do dat w JS będę polecał Luxona: https://moment.github.io/luxon/#/ chyba najlepsza libka która ogarnia daty w JS.
jet metoda toFormat gdzie możesz magie robić jak w innych językach.

0
Productionserver napisał(a):
const backendDate = new Date('2022-10-28T13:57:07.4');

i możesz porównywać

w drugą stronę... muszę to zrobić w pliku html i tam new Date w ngIf coś nie bangla ;)

0

A czy nie wygodniej jest wysyłać z backendu znacznik czasu UNIX timestamp?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1