dane firmy w JSON, a wpisywanie ich w formularzu

0

Mam formularz, w którym jest sekcja "dane firmy". Czyli każda nowa firma musi podać swoje dane. A co z firmami, z którymi już współpracuję? Muszą za każdym razem wpisywać te same informacje (formularz do zamawiania usługi).
No to zróbmy bazę danych z listą firm, a następnie nazwę firmy będzie można wybrać z listy rozwijanej lub z "zacznij pisać nazwę firmy, a pokażę co pasuje".
Bazy danych typu SQL nie chcę stosować. No to może zrobić tak, że w katalogu ze stroną www umieszczę plik JSON i ten będzie odczytywany fetchem. Sam plik będzie zawierał tylko informacje dostępne publicznie. Czyli jego przechwycenie nikomu nie zrobi szkody.
Co o tym sądzicie?

  1. Czy jest tu coś potencjalne niebezpiecznego?
  2. Czy można to zrobić prościej, niż przez fetch?
  3. Jest sens eksperymentować z async?
0

Może pokaż co to za strona od strony UI i co konkretnie chcesz zrobić bo podany opis jest dla mnie lekko mylący...

Bazy danych typu SQL nie chcę stosować. No to może zrobić tak, że w katalogu ze stroną www umieszczę plik JSON i ten będzie odczytywany fetchem. Sam plik będzie zawierał tylko informacje dostępne publicznie. Czyli jego przechwycenie nikomu nie zrobi szkody.

Czyli bazę sqlową chcesz zastąpić trzymaniem tego w pliku JSON? Poroniony pomysł. Już lepiej jakąś bazę dokumentową.

No i wczytywanie tego pliku za każdy razem to w ogóle jakiś poroniony pomysł.

Zacznij jeszcze raz od napisania konkretnie co chcesz osiągnąć. Zanim zaczniesz, to przeczytaj to.

0

Mamy formularz z polami typu: nazwa firmy, adres, NIP itd. Mamy też listę (drop-down box) z listą firm, które są w bazie danych. Jest ich około 50.
Po wybraniu danej firmy z listy, JS ma odczytać plik JSON i wypełnić odpowiednie pola w formularzu.
Sam plik JSON to kolekcja około 50 obiektów, a każdy zawiera informacje, które mają być wstawione do formularza.

0

@kosmonauta80: w takim razie przypomnij dlaczego nie trzymasz tych danych w bazie tylko robisz jakoś dziwne rzeczy z wczytywaniem pliku?

0

Nie mam takiej technicznej możliwości. Bazy danych po prostu nie mogę wystawić na "zewnątrz".

0

@kosmonauta80: no to jeszcze bardziej czegoś nie rozumiem...

Na serwerze X masz powiedzmy bazę i jakiś backend, który odpytujesz po API /company/{nip} - czyli twój front go odpytuje. Backend zwraca Ci np. jakiś JSON z danymi tej firmy a ty go w swoim froncie odbierasz i wyświetlasz na stronie.

W czym problem?

0

Podejrzewam, że autor wątku nie ma żadnego backendu, a konkretna baza to pewnie baza danych jakiegoś systemu księgowego, leżąca na fizycznym dysku serwera stojącego w biurze;-) Tak więc, rozumiem że chodzi o przechowywanie jsonów z danymi firm na serwerze internetowym - co jest jak najbardziej możliwe. Można ponazywać pliki tak jak kod kontrahenta czy też nip, mógłby być to też tylko jeden plik jako json array, ze wszystkimi firmami.

0

@Kristof: to że się coś da nie znaczy, że tak powinno się robić. Skoro programuje w JS, to za pomocą noda niech zrobi prosty backend i uderza z niego do frontu.

0

@kosmonauta80:

kosmonauta80 napisał(a):

Co o tym sądzicie?

Jedyny problem jaki widzę, to fakt, że użytkownik będzie musiał pobrać dane wszystkich klientów, a nie tylko swoje. Czyli to słabe rozwiąznie.

Inne rozwiązanie jakie widzę, to po wpisaniu danych w formularz zapisujesz je w local storage po stronie klienta. Gdy user ponownie zaloguje się z tej samej przeglądarki, to pobierz te dane i zaproponuj użytkownikowi uzupełnienie nimi formularza.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1