Pozostawienie jedynie części całkowitej liczby - usuwamy to, co jest po przecinku

0

Cześć, od razu muszę wspomnieć że niestety nie jestem biegły w JS, stworzyłem metodą porób i błędów funkcję która pobiera dane z formularza, mnoży pobraną wartość razy kurs euro i w innym miejscu wypluwa wartość, jednakże bardzo często wychodzi wielowartościowa liczba po przecinku typu 190.79999999999998 PLN. Postawie kawę przez blika osobie która pomoże mi wypluć wartość najlepiej bez cyfr po przecinku, tylko liczba całkowita. **Z góry dzięki za pomoc! **

P.s na przykładzie tej funkcji odkryłem jak fajny jest JS!

// Złożona oferta + podatek, pokazuje łączną sumę w złotókwach
  $("#prependedInput").blur(function() {
    var amt = $("#prependedInput").val();

    // Kurs euro
    var per = 4.50;
    var res = amt * per
    var podatek = (amt/100) * per ;
    var all = res + podatek




    $("#podatek8plnall").html(all);
  });
3

Zobacz https://www.techonthenet.com/js/math_trunc.php, dasz radę sam i nikomu tej kawy nie będziesz musiał stawiać ;)

Możesz też obczaić https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Math/round - zastanów się, która z tych 2 funkcji lepiej wpisuje się w Twoje potrzeby.

1
Marcin Pohl napisał(a):

wychodzi wielowartościowa liczba po przecinku typu 190.79999999999998

Czy poprzedni tytuł był "skrócenie liczby" ... skrócenie w matematyce znaczy coś innego.
Podobnie jak matematyczny potworek powyżej, który sobie wybrałem

To się na angliskim jazykie nazywa round, a po polsku zao ... zgadnij dalej

Cześć, od razu muszę wspomnieć że niestety nie jestem biegły w JS

A w jakim języku jestes biegły? To się w każdym języku nazywa tak samo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1